Piltnik leidis taime, mida teised ei pruugi eales näha

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Inglise keelest tõlgituna on lehitu pisikäpa nimi kummitusorhidee ja seda põhjusega: see taim võib aastaid peituda maa alla ja siis ilmuda välja mõni meeter algsest kasvukohast eemal.
Inglise keelest tõlgituna on lehitu pisikäpa nimi kummitusorhidee ja seda põhjusega: see taim võib aastaid peituda maa alla ja siis ilmuda välja mõni meeter algsest kasvukohast eemal. Foto: Karl Adami

Jälgisin kahe nädala jooksul vanas metsas porripere tegemisi. Vanemad olid pesa rajanud kuusetüvest eraldunud koore vahele ja toitu manguvaid porrihakatisi oli suisa viis.

Pika jälgimise peale saabus ­õhtu, mil noored sulelised asusid ümbritsevat uudistama ja mul jõudis kätte aeg tulevaste metsasanitaridega hüvasti jätta. Tagasiteel koju tervitasid mind metsaraja ­ääres aga uued pisikesed. Metsa all mustikavarte keskel peitis end suisa sadakond õitsvat väikest metsaorhideed – roomavat öövilget. Nende valged õied andsid märku, et saabunud on südasuvi.

Käpalisi ehk rahvakeeli orhideid ei leidu üksnes karjamaadel ja kraavipervedel, vaid meie põlislaanteski. Juulis võib metsas silmata roomavat öövilget ja eriti õnnelik loodushuviline satub ehk saatuse tahtel peale väga haruldasele lehitule pisikäpale. Metsaorhideid on peale nende kahe teisigi, kuid need õitsejad on puutumatu metsa tunnusliikidena mulle eriti südamelähedased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles