Toomas Alatalu: Ukraina võitis ja Putin põrus

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Ukrainal on nüüd uus president ja uus parlament. Jääb üle kokku panna uus valitsus, mis juhiks riiki Euroopa kursil.
Ukrainal on nüüd uus president ja uus parlament. Jääb üle kokku panna uus valitsus, mis juhiks riiki Euroopa kursil. Foto: Valentyn Ogirenko

Ukraina Ülemraada valimistulemused on teada: president Volodõmõr Zelenskõi erakond Rahva Teener kogus üle kuue miljoni hääle, Moskva-meelsete Elu Eest blokk 1,8 miljonit, ekspeaminister Julija Tõmošenkosse uskujad 1,16 ja ekspresident Petro Porošenko toetajad 1,15 miljonit ning rokkstaar Svjatoslav Vakartšuki jüngrid 800 000 häält. Ehk siis euroopameelsete jõudude selge ülekaal. Samal ajal valitseb suur segadus, sest telenäo ja lauluhääle Zelenskõi nimekirjas parlamenti tulnud tegelased on poliitpõllul uustulnukad ja mida nad mõne aja pärast ette võtavad, ei oska keegi arvata.

Põhimõtteliselt vajaski Ukraina uusi nägusid, sest on tagumine aeg päästa Euromaidani revolutsiooni (2013–2014) saavutusi. Viimased viis aastat on kinnitanud vaid seda, et poliitikute vanem põlvkond, kes suurriigi rikkusi endale kahmates sünnitas korruptiivse riigi, pole selleks võimeline. Läks õnneks, et Euroopa enda bürokraatia ahnus ületas just samal ajal punase joone ja pea kõikjal sai reegliks vana ladviku mahahääletamine. Prantsusmaal pakkus vanade-olijate-uute-tulijate huvide ühitamist Emmanuel Macroni juhitud liikumine. Teadu sai too mees enne igakülgse erikoolituse poliitikuks.

Ukrainas läks eestvedaja roll populaarsele telenäole Volodõmõr Zelenskõile, kel taskus juristidiplom, ent kelle senised käigud poliitikas on endiselt mõjunud koomiku omadena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles