Galerii: Aleksander Kreegi mälestusvõistlustel nägi kuulitõuke tipptulemusi

Copy

Lihula gümnaaisumi staadionil toimusid laupäeval kuuendad Aleksander Kreegi mälestusvõistlused kuulitõukes. Taas kogunesid siin ala Eesti tipud, et mälestada just sellest Lääne-Eesti väikelinnast pärit 1938. aasta Euroopa kuulitõukemeistrit.

Kuna tänavu möödub kuulisangari sünnist 105 aastat, oli tegemist juubeliüritusega ja võistlus kandis nime "Aleksander Kreek 105".

Eesti meeste kuuliedetabeli esikuuikust osales seekord koguni viis meest. Kohal oli riigi parim naiskuulitõukaja ja paljud kuulitõukelootused.

Võistlusel oligi täiskasvanute kõrval pööratud palju tähelepanu noortele: kavas oli koguni kolme vanuseastme mõõduvõtt.

Kokku astus kuuliringi 35 sportlast 17 spordiklubist või koolist.

Tütarlastest võitis Lihula gümnaasiumi sportlane Maarja Kolotšev. Tema tõukas kahekilost raudmuna 7.25. Teine oli Anne-Marie Raudkivi Võrust ja kolmas Mirell Raja Kõmsi algkoolist. Tulemused vastavalt 6.76 ja 5.55.

Noormeeste U14 võistlusel tegid kaasa Eesti noorte meistrivõistluste selle vanuseklassi kuues ja kaheksas: Ragnar Maripuu ja Kevin Leemets. Nende kahe vahel käis väga tihe rebimine. Läänemaa kergejõustikuklubi liige Leemets tõukas kohe esimesel katsel 10.24 ja juhtis võistlust viimase katseni. Siis sai SK Fortise spordipoiss Maripuu kolmekilose kuuli hästi lendama ja tulemus 10.55 tähendas Aleksander Kreegi mälestusvõistluste võitu. Kolmandaks tuli Vatla sportlane Joonas Vestli  9.22ga. Selle vanuseklassi sportlased püstitasid viis isiklikku rekordit.

Neiud ja noormehed vanuseklassis U16 parandasid samuti viiel korral isiklikku rekordit. Neidudest tõukas Eliise Kolotšev kolmekilost kuuli 9.63 ja võitis esikoha. Läänemaa kergejõustikuklubi sportlane tõuseb sellega hooaja edetabelis esimese 30 hulka. Noormeestest pani oma paremuse maksma Virtsu kooli õpilane Robert Idvani. Tema püstitas neljakilose kuuliga isiklikuks margiks viimases voorus 10.70. Võitja koolivend Tõnu Raudkivi suutis teisena 9.18 ja Läänemaa KJK sportlane Paul Lomp 7.77. Tema edestas neljanda koha saavutanud Stefan-Lauri Mölderit kõigest kaheksa sentimeetriga.

U18 klassis nägi nelja isikliku rekordi parandust ja palju väga ilusaid kuulikaari. 

Neidudest võitis kindlalt Tartu ülikooli ASK esindaja Kärt-Trinity Sillaots. Selle aasta Eesti noorte meistrivõistluste pronksmedalist ja Rukkilillemängude võitja kettaheites tegi vägeva isikliku rekordi nüüd kuulitõukes. Tema parimaks tulemuseks mõõdeti 11.66. Maria Reks Läänemaa KJKst tõukas samuti isikliku rekordi, 9.47. Kolmas oli Virtsu kooli sportlane Ly-May Raudkivi. Neiud tõukavad selles vanuses kolmekilost raudmuna.

Noormeestest käis tihe rebimine Lihula gümnaasiumi sportlase Kevin-Reidar Bachausi ja Noarootsi gümnaasiumi õppuri Reno Põdersoni vahel. Bauchaus läks avakatselt tõugatud 10.24ga juhtima, kuid eelviimases voorus tõukas Põderson viiekilost kuuli 11.45 ja napsas võidu.

Ei naiste ega meeste võistlusel ole Kreegi mälestusvõistlustel varasematel aastatel nii palju osalejaid olnud. Mõlemast mõõduvõtust võttis osa üheksa sportlast.

Mis peamine, kohal oli kogu Eesti paremik. Kahjuks pidi viimasel hetkel loobuma kaks nädalat tagasi riigi rekordit parandanud ja eelmisel aastal just Lihulas esimest korda üle 20 meetri tõuganud Eesti esinumber Kristo Galeta. Kuid siiski võistlesid laupäeval Lihulas koduriigi parim naiskuulitõukaja Kätlin Piirimäe ja meeste teine, kolmas, neljas, viies ja kuues number.

Naiste seas ei leidunud mõistagi vastast Piirimäele. Koigi kergejõustikuklubi sportlase võidutulemuseks mõõdeti 15.81. Ühtlasi püstitas ta sellega Lihula staadioni kuulitõukerekordi. Võitja selja taga käis aga väga tugev medaliheitlus. Teiseks tõukas ennast isikliku rekordiga Kärt-Trinity Sillaots ja kolmandaks Lihula sportlane Ene Siitsmann. Tulemused vastavalt 10.20 ja 9.29. 

Naised:

1. Kätlin Piirimäe (Koigi KJK), 15.81

2. Kärt-Trinity Sillaots (TÜ ASK), 10.20

3. Ene Siitsmann (Lihula), 9.29

4. Janne-Ly Siimon (Lihula), 9.02

5. Maria Reks (Läänemaa KJK), 8.19

6. Janet Peet (Lõuna-Läänemaa JK), 8.17

7. Eliise Kolotšev (Läänemaa KJK), 8.11

8. Mare Sillaots (Tartu), 7.68

9. Ave Nellis (Vatla), 7.28

Juba meeste võistluse soojendus näitas, et täna võib oodata kauneid kuulikaari. Ilus ilm, isegi soojenduskatsetele plaksutav publik ja kaasakiskuv muusika andsid meestele hea laengu.

Kui võistluste diktor Paavo Veermäe oli osalejaid tutvustanud, algas nende mälestusvõistluste kõigi aegade kõrgetasemelisim võistlus. Kuuliringis olid kõik kolm Euroopa juunioride meistrivõistluste lõppvõistluse meest: Kevin Sakson, Jander Heil, Kert Piirimäe.

Pärast avakatset juhtis Piirimäe 18.32ga. Tema lähim jälitaja Heil suutis 17.56 ja Fred Vali 15.97. Enne kolme viimast katset ja ühtlasi regrupeeringut juhtus aga nii mõndagi: Vali, 42aastane Haapsalu KJK sportlane, lennutas kolmandas voorus kuuli nii kaugele, nagu ta kunagi varem polnud suutnud. Kohtunikud mõõtsid Vali isiklikuks rekordiks 17.30! Sportlase võimsa karjatuse saatel aplodeeris talle maruliselt publik.

Viimased kolm vooru tõid aina häid tulemusi juurde: kuulimehed palusid korraldajatelt veel valjemat ja aina rajumat muusikat. Selle toel hakkas taas juhtuma: Karl Koha põrutas enda võistluse parimaks 15.43, siis tõukas Sakson 15.72 ja Raido Kalbach 16.18. 

Viiendas voorus pani aga staadioni rõkkama  Heil. Seitsmekilone raudmuna maandus 18 meetri ja 43 sentimeetri kaugusele. Piirimäe, kellel olid kolm katset ebaõnnestunud, jättis viienda sootuks vahele. Hoidis vigastatud kätt kinni ja sidus sideme viimaseks, kogu võistluse viimaseks tõukeks korralikult kinni. Kõlarist tuli Def Leppardi "Hysteria" ja Piirimäe tõukas ... Kohtunikud mõõtsid kaua, lastes publiku kisal vaibuda: 18.49. Kuue sentimeetriga oli ta võtnud isikliku rekordiga esikoha juba end võitjana tundnud Heililt. Kreegi mälestusvõistluste võit kuulus nüüd Koigi KJK sportlasele.

Mehed:

1. Kert Piirimäe (Koigi KJK), 18.49

2. Jander Heil (KJS Sakala), 18.43

3. Fred Vali (Haapsalu KJK), 17.30

4. Raido Kalbach (Tallinna SS Kalev), 16.18

5. Kevin Sakson (Haapsalu KJK), 15.72

6. Karl Koha (Audentese SK), 15.43

7. Rait Raju (Audentese SK), 14.30

8. Rivo Tamm (Kullamaa),14.17

9. Egert Miljan (SK Fortis), 12.78

Võistlus õnnestus igati. Pealtvaatjad ja võistlejad jäid väga rahule. Naiste ja meeste esikohad läksid samasse perre ja õde-venda Kätlin ja Kert Piirimäe laususid kui ühest suust: "Väga hästi korraldatud võistlus. Siin oli hea hästi tõugata. Oleme väga rahul."

Haapsalu mees Fred Vali oli uueks margiks valmis. Seda tema viimased võistlused ka näitasid. "Tulin Lihulasse hea enesetundega, viimased võistlused on kogu aeg 16 meetri lõppu tulnud. Nüüd siin tuli lõpuks üle 17 meetri ja isiklik rekord ära - väga hea!" rõõmustas ta.

Igal aastal võistluste kohtunik olnud, Tartu ülikooli Lihulast pärit õppejõud Rein Aule resümeeris: "Väga võimas võistlus, Eesti tipud kohal. Kõik oli paigas, kõik laabus."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles