Jõulupuude hinnad kasvasid lakke

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivaleski Lõunakeskuse kuusemüüjad Ats Albert (paremal) ja Asta Biedermann on tudengitena teeninud selle ametiga lisaraha juba aastaid. Tänavu pakutakse klientidele uuendusena võimalust jõulupuu ka kilesse pakkida. Lisateenuse eest tuleb siiski euro loovutada.
Kuivaleski Lõunakeskuse kuusemüüjad Ats Albert (paremal) ja Asta Biedermann on tudengitena teeninud selle ametiga lisaraha juba aastaid. Tänavu pakutakse klientidele uuendusena võimalust jõulupuu ka kilesse pakkida. Lisateenuse eest tuleb siiski euro loovutada. Foto: Margus Ansu

Aasta tagasi sai Tartus jõuluajal keskmise kuusepuu kätte veel kahesaja krooniga, tänavu tuleb istanduses kasvanud okkalise eest välja käia kakskümmend eurot. Müüjad põhjendavad hinnahüpet peamiselt kütuse kallinemisega.

Kümme aastat jõulupuid kasvatanud ja müünud Kuivaleski kuusetalu jaemüügijuht Margus Nõu tunnistas, et hind on aastaga kõvasti tõusnud, kuid sellel on kindlad põhjused.

«Esiteks oleme varasemate aastate jooksul hinda vaid veidi tõstnud. Teiseks annab valusalt tunda transpordi kallinemine ning ei saa ju olla ka turusolkijad,» lausus Nõu ning vihjas teistele müüjatele.

Veel viis aastat tagasi oli linn detsembris üksikuid kuusemüüjaid täis ning pakuti peamiselt kraavipervel kasvanud metsakuuski, nüüdseks on Tartu jagunenud kahe suurema ettevõtja vahel, kes müüvad vaid istandustes kasvatatud jõulupuid. Kuivaleski kuusetalul on linnas viis müügikohta ning vaid vahendajana tegutsev Artiston pakub jõulupuid tervelt kümnes kohas.

Ka Artistoni esindaja Risto Sirgmets põhjendas hinnatõusu kütuse kallinemisega. «Aasta tagasi oli bensiiniliiter 18 krooni, nüüd on 22. See ongi põhiline,» pakkus Sirgmets, kes alustas jõulupuuäri aastaid tagasi metsandustudengina.

Lai valik

Kuivaleski Lõunakeskuse müügikohas algasid pisemate puude hinnad eile 15 eurost. Keskmiselt maksis kuusk siiski 20–25 eurot ning suure puu eest küsiti 35–40 eurot. Samad hinnad kehtivad Kuivaleskil üle Tartu. Varem pakkus Kuivaleski ka Taanist sisse ostetud nulge, tänavu  müüakse vaid Nõo vallas kasvatatud harilikku ja serbia kuuske.

Artistoni müügikohtadest sai aga osta Eestis kasvatatud harilikku kuuske, serbia kuuske, torkavat kuuske ehk hõbekuuske ning Lõuna-Saksamaalt pärit kaukaasia nulgu. Kahemeetrise kuuse õnnestus kätte saada 20 euroga, nulu hinnad küündisid 50 euroni.  

Ujula Konsumi juures Ar­tistoni jõulupuid müünud metsandustudeng Hendrik Moora ütles, et kõige rohkem ongi siiani müüdud harilikku kuuske. «Teiseks on läinud nulgu ning see saabki kohe otsa, sest ladu on tühi,» lausus ta.

Tartu puukool pakkus eile nii harilikku, torkavat ja serbia kuuske kui ka nulgu. Puukooli juhataja Andres Tuvi ei julgenud aga väita, et nulg oleks viimaste aastatega populaarsust juurde võitnud. «Nüüd tulevad ka Eesti kuused istandustest ja need lähevad väga hästi. Nulu eelis on muidugi see, et teda saab pikalt pidada,» lausus ta.

Harilik kuusk peab keskküttega korteris vastu kaks nädalat, nulul aga peaaegu ei kukugi okkaid küljest.

Tänavune müük pole Risto Sirgmetsa sõnul läinud siiani kõige paremini. «Eks möödunud nädalavahetus oli vähe aktiivsem ja loodame, et nädala teine pool tuleb kiire. Aga eelmise aastaga võrreldes on müük ikka alla jäänud,» ütles Sirgmets, kelle sõnul müüb firma jõuluajal tavaliselt 3000–4000 puud.

Ilm võib mõjutada

Tartu puukooli juhataja sõnul saabub müügi tippaeg paar päeva enne jõule. «Siiani on olnud ilmad vihmased ja pimedad, mis ei kutsu ostma. Loodetakse, et äkki tuleb veel lund ja see loob jõulumeeleolu,» lausus Tuvi. Puukool müüb jõuluajal tavaliselt 300 puud.

Kuivaleski esindaja Margus Nõu aga ütles, et kuigi jõuluilma pole olnud, jääb senine müük varasemaga võrreldes enam-vähem samaks.

«Varem käidi mitme platsi vahet, aga nüüd tilgub vihm krae vahele ja ost tehakse rutem ära. Paljud on sellised, kes hüppavad pintsaku väel autost välja ja ütlevad esimese puu kohta, et see läheb. Pikka juttu ei ole,» rääkis Nõu. Varasematel aastatel on Kuivaleski müünud Tartus umbes tuhat jõulupuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles