Teismelised saavad üle halvast käitumisest

Mari Järvelaid
, psühhiaater
Copy
11-15aastastest koolilastest 42 protsendil ei meeldi koolis käia. Parem on jõlkuda bussijaamas või Jaansoni rajal.
11-15aastastest koolilastest 42 protsendil ei meeldi koolis käia. Parem on jõlkuda bussijaamas või Jaansoni rajal. Foto: Märgatud24 Pärnus

Väikesed lapsed on loomu poolest agressiivsed, teismelised ei peaks seda juba enam olema. Juhul kui teismeline käitub arvestamata ühiselu reegleid ja korduvalt vägivaldselt, tekib mõte, et ta on düssotsiaalne.Düssotsiaalse isiksushäire diagnoosimise kriteerium on, et inimese käitumine on rängas vastuolus sotsiaalsete normidega. Iseloomulik on hoolimatus kaasinimeste tunnete suhtes, sotsiaalsete normide, reeglite ja kohustuste eiramine, kalduvus süüdistada teisi ja ennast õigustada, pisiasjad võivad vallandada vägivaldse käitumise.

Kuivõrd teismelised otsivad veel oma identiteeti, ei saa püsivat isiksushäiret diagnoosida noorukieas sotsiaalseid norme eiraval noorel. Ja enamik teismelistest nii-öelda kasvabki välja sellest halva käitumise faasist.

Siiski on märke, mis viitavad kujunevale düssotsiaalsele isiksushäirele: pidev valetamine, varastamine, empaatia ja enesekontrolli puudumine ja ebareaalsed elueesmärgid. Diagnoosi paneb psühhiaater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles