Valter Parve: Rahvas meenub enne valimisi

Valter Parve
, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži lektor
Copy
Pärnu arengukava arutelult jäi mulje, et kodanikeühendusi ja asumiseltse ei peeta poliitikutele väärilisteks partneriteks.
Pärnu arengukava arutelult jäi mulje, et kodanikeühendusi ja asumiseltse ei peeta poliitikutele väärilisteks partneriteks. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mees läheb silmaarsti juurde ja kurdab, et nägemisega on vist midagi korrast ära: raadiost kuuleb ühte, aga näeb hoopis midagi muud. See stagnaaja nali irvitas selle üle, kuidas nõukogude propaganda püüdis kurba tegelikkust ilusamaks rääkida. Minuga on nüüd vist midagi samavõrra anekdootlikku juhtunud: Pärnu arengukavast loen, et linnavalitsus juhindub oma tegevuses elanike soovidest ja vajadustest, aga ma ei märka erilist sisulist huvi neid teada saada. Kahjuks oli see nii eelmise (ja üle-eelmise) valitsusegi puhul. Mida mul siis teha selle vastuoluga toimetulekuks: kas pöörduda silmaarsti või psühhiaatri poole?

Kõnealuse arengukava koostamisel on ära tehtud suur töö ja saab ainult rõõmu tunda, et selle dokumendi mitmes kohas meie elukeskkonna puhtust ja loodushoidu nii tähtsaks peetakse.

Paar nädalat tagasi sattusin mööda sõitma Uku puiestee prügikonteineritest ja seal avanenud pilt oli rõve – täielikus vastuolus äsja viidatud üllaste eesmärkidega. Tegin foto, jagasin seda linnavalitsusega, saatsin meili ettepanekuga lisada üks konteiner. Vastuseks juba tuttav vaikus. Äsjasel arengukava arutelul kuulsin linnavalitsuse esindajalt, et hoopis mingi Pakendiringluse-nimeline firma peab neid prügiplatse korras hoidma! Kulla valitsejad, minul ei ole tolle firmaga mingit kokkulepet, aga maksumaksja ja valijana olen just nimelt teid volitanud linna korras hoidma ja teie asi on oma lepingupartnerite töö kvaliteeti kontrollida. Keegi vist saab isegi palka selle eest, et linn puhas oleks.

Täpselt niisama narr on lugu spordiplatside kasutajate loomulike vajaduste rahuldamisega. Igasuguste uuringuteta on selge tualettruumide vajadus, aga näiteks Lastestaadioni WCd on praegu lukus. Arengukavas on kirjas, et linn – ja eriti selle keskus – peavad olema atraktiivsed meie külalistele ja Pärnusse kolijatele, aga Munamäe rulapargi ja mänguväljaku kasutajad soristavad põõsastesse, sest muid võimalusi seal pole! Pole isegi infot lähimate WCde kohta. Kuni see probleem (ja laiemalt vastuolu sõnade ja tegude vahel) pole lahenema hakanud, ei saadaks ma meie poliitikuid järjekordsele Hiina tuurile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles