Võtame veel suvest viimast

Karoliine Aus
, reporter
Copy
Kord aastas muinastulede ööl süüdatakse lõkked, meenutamaks ajaloolisi mereäärseid märgutulesid.
Kord aastas muinastulede ööl süüdatakse lõkked, meenutamaks ajaloolisi mereäärseid märgutulesid. Foto: Mailiis Ollino

Vaid nädalake on viimast suvekuud jäänud, ei tasu seda raisku lasta. Ilmgi soosib tulevat nädalat nautima ja suvest viimast võtma.

Luule ja film

Igal suvisel kolmapäeval on Jaak Kännu eestvedamisel Pärnu Lastepargis luulet loetud. Kes seni pole kuulama jõudnud, saab vea parandada nii algaval nädalal kui 4. septembrini.

Reedel näeb Sauga noortekeskuse tagusel muruplatsil kino. Kaunil suveõhtul näidatakse filmi “Johannes Pääsukese tõeline elu”. Püsti on pandud noortekohvik, kust saab filmi ajaks nosimist osta ja oma kruusiga tasuta teedki.

Seiklus

Kogu suve vältel on toimunud igal teisipäeval jahisõit merele ja tuleval nädalal avaneb veel võimalus sellest toredast meresõidust osa saada. Kahetunnise merereisi jooksul võib teha soojas merevees värskendava supluse otse jahi pardalt.

Samuti on viimane šanss minna kodulinna tutvustavale jalutuskäigule, mida veab eest Pärnu giidide ühing koostöös Pärnu muuseumiga. Neljapäeval kulgeb retk keskaegse jõevärava juurest Pärnusse kui Riia eeslinna. Teekonnal jutustavad giidid lugusid nii linna hääbumisest kui pidevast arengust läbi aegade. 5. septembril räägitakse kindluslinna muutumisest nüüdisaegseks suvituskohaks.

Valgeranna seikluspargis valgustavad ööronimisel rada vaid pealambid ja tõrvikud.
Valgeranna seikluspargis valgustavad ööronimisel rada vaid pealambid ja tõrvikud. Foto: Gertrud Alatare

Valgeranna seikluspargis tähistatakse muinastulede ööd kuu kahel viimasel hilisõhtul, ronides koos omade ja võõrastega, valgustuseks pealambid ja tõrvikud. Rannas süüdatakse lõkegi, kus mõnusas õhtuhämaruses vahukomme grillida.

Ei tasu unustada, et algava nädala lõpus muutub suvepealinn hoopis spordipealinnaks. Laupäeval toimuvad lastejooksud, ratastoolisõit ja õhtuhämaruses noortejooks, mida vürtsitab Daniel Levi kontsert. Pühapäeval antakse start kahe silla jooksule ja käimisretkele, mille kümnekilomeetrine rada kulgeb Pärnu jõe kallastel.

Ei tasu unustada, et algava nädala lõpus muutub suvepealinn hoopis spordipealinnaks.

Laadad ja festivalid

Iga suvekuu viimasel laupäeval on Uus-Sauga kaluriküla korraldanud kalaturgu ja tuleval laupäeval saab sealt viimast korda soetada värsket kraami, mida leiab lettidelt nii soolatult kui suitsutatult. Keskpäeval avatakse sadamakohvik, kus kaluriküla kokad pakuvad head-paremat kalast ja mereandidest. Kusjuures täna õhtul toimub seal vähipidu: kõik huvilised näevad jõevähkide delikatessiks valmistamise protsessi.

Eelmainitu lähedal toimub homme Uus-Sauga korrusmajade tänavafestival. Uus-Sauga elaniku Aino Värbu eestvedamisel tuleb selle kandi rahvas tänavale ühepäevakohvikute, laada ning kultuuriprogrammiga. Samuti pakutakse tegevust lastele.

Raju pidu

Reede õhtust järgmise päeva varahommikuni saab pidutseda vabas õhus Ühe Bussi kuuenda kontserdihooaja lõpetamisel.

Rahvast hullutab Eesti rokkansambel Elephants from Neptune. Alla ei jää ka kultuuriklubi Tempel, kus house-muusikat mängivad Gert Lille ja Georg Tulver.

Muinastulede öö

Kord aastas, 31. augustil muinastulede ööl süüdatakse lõkked, meenutamaks ajaloolisi mereäärseid märgutulesid.

Paljude teiste seas pannakse lõkked põlema näiteks Lindil Sarnakõrtsi talu telkimisplatsil, kus muusikat teevad lõõtsameister Feofan Roos ja idamaise muusika austaja Olavi Kõrre.

Paikusel tähistatakse muinastulede ööd ühes Silver Sepaga.
Paikusel tähistatakse muinastulede ööd ühes Silver Sepaga. Foto: Karoliine Aus

Paikuse kiviaja küla lõkke-platsil – jõeäärses paigas, kus inimasustus oli juba 11 000 aasta eest –, läidetakse laternad Silver Sepa kontserdi eel. Sepp esineb legendaarse maismaapurjeka pardal. Etteastet täiendavad purjevalgusinstallatsioonid.

Sellel ajaloolisel ööl pannakse suvehooajale punkt Vallikäärus, kus üles astuvad Terminaator, Pluuto ja Marju Länik. Pärast keskööd liigub pidu edasi ööklubisse.

August on eriliselt mõnus

Fotol Rainer Aavik
Fotol Rainer Aavik Foto: Mailiis Ollino /

Pärnu abilinnapea Rainer Aavik (pildil) leiab, et nii turistidele kui kohalikele on august eriliselt mõnus aeg Pärnut nautida, sest inimesi on täpselt parasjagu, ilm üldiselt soe ja vesi ujumiseks paras.
Kodulinna fänn, kes suvel esimest korda vedas “I’m a local” linnatuuri, meenutas, et suvel nautis ta avatud talude päeval Tori siidritalus ja Piesta Kuusikarul suurepäraseid õunatooteid. Miks mitte veel suve lõpuski viimasesse puhkama või Tori siidritallu käsitöösiidri valmistamisega tutvuma minna.
“Suve lõpp ja sügis on super aeg RMK matkaradade nautimiseks,” lisas Aavik, kes isegi plaanib neid avastama minna.
“Selle aasta suvesündmused toimuvad septembri lõpuni,” rääkis Aavik. Mihklikuu lõpu poole toimub esimene valgusfestival Öövalgel ja sügishooaja avab kogu Eestis populaarsust kogunud kohvikute nädal. (Karoliine Aus)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles