Lageraievastane tulundusühistu soetas Vändra külje alla metsamaad (1)

Meelis Kalme
Copy
Talimetsa kinnistu on mitmekesine ala nii raiesmiku, noore metsa kui vanemate puudega.
Talimetsa kinnistu on mitmekesine ala nii raiesmiku, noore metsa kui vanemate puudega. Foto: Forestly Eesti

Ulatuslikule lageraiele vastandumiseks soetasid 26 Eesti inimest püsimetsa majandmise suunaga tulundusühistu Forestly Eesti nimel oma esimese, seitsmehektarise Talimetsa kinnistu Vändra alevi külje all.

Talimetsa kinnistu on mitmekesine ala nii raiesmiku, noore metsa kui vanemate puudega. See on näidiskinnistu, kus Forestly liikmed kasvatavad metsa looduslikku elurikkust ja arvestavad tulu teenimisel metsa kui ökosüsteemi laiemat väärtust. Välistatakse muu hulgas lageraie. Ühistu suurendab metsast saadavat tulu küttepuude tegemise, saunavihtade meisterdamise, loodusteraapia pakkumise kaudu.

Forestly liikmete eesmärk on luua sel kinnistul igavesti püsiv mets, mis toob lageraiega võrreldes pikaajaliselt rohkem kasu loodusele, kohalikule kogukonnale ja ühistu liikmetele.

Tulundusühistu juhatuse liikme Mattias Luha sõnutsi on esimene ost märgilise tähtsusega ja paras katsumus Forestly liikmetele, et näidata, kuidas pidurdada Eestis senist raietempot ja vältida lühiajalise kasumlikkuse nimel lageraiet.

“Läheneme Eesti metsanduses väga kiiresti punktile, kus raievanusest vanemat metsa leidub ainult range kaitsega aladel,” tõdes Luha. “Talimetsa kinnistuga näitame, et üheskoos on võimalik hoida Eesti metsa loodussõbralikult ja tulusalt nii meile kui tulevastele põlvedele.”

Samuti Forestly juhatusse kuuluv Toomas Trapido on Talimetsa suhtes põnevil. “Hakkame kinnistul tegema ühiselt mõtestatud tööd, et tundma õppida sealset loodust, kaardistada võimalusi metsa kui ökosüsteemi jätkusuutlikuks arendamiseks ja leida uuenduslikke viise, kuidas saavad Talimetsast kasu nii Forestly liikmed kui kohalikud inimesed,” selgitas Trapido.

Forestly Eesti eesmärk on liikmete sissemaksete toel osta metsamaad, majandada seda püsimetsana ja maksta teenitud tulu oma liikmetele dividendidena.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles