Ministeerium tahab Lindi kaitseala laiendada

Meelis Kalme
Copy
Lindi raba roosa udu. (Aiver Oja CC BY-SA 3.0 ee)
Lindi raba roosa udu. (Aiver Oja CC BY-SA 3.0 ee) Foto: Aiver Oja

Keskkonnaministeerium plaanib valitsuse eelnõude infosüsteemis avaldatud dokumendi andmeil suurendada Lindi looduskaitseala 184 ja selle sihtkaitsevööndeid 478 hektari võrra.

Kavandatava kaitseala kogupindala on 1777 hektarit, sellest 494 moodustab Lindi hoiuala ja 1098 senine Lindi looduskaitseala. 

Hoiualalt arvatakse sihtkaitsevööndisse 396 hektarit, piiranguvööndisse 98 ja kaitse alt välja 1,3 hektarit. Kaitseala sihtkaitsevööndist arvatakse piiranguvööndisse 35 ja kaitse alt välja kaks hektarit, ülejäänud territoorium läheb loodava kaitseala sihtkaitsevööndisse.

Maast, mis pole kaitse all, arvatakse sihtkaitsevööndisse 119 ja piiranguvööndisse 64 hektarit. Seega suureneb kaitseala pindala senisega võrreldes ligikaudu 184,4 hektarit ja põhiliselt riigimaa arvelt.

Plaanitaval kaitsealal on viis sihtkaitse- ja kaks piiranguvööndit: Lindi sihtkaitsevöönd (kogupindala 261 hektarit), Potsepa sihtkaitsevöönd (351), Kõima sihtkaitsevöönd (155), Lindi raba sihtkaitsevöönd (711), Metsa sihtkaitsevöönd (99), Lindi raba piiranguvöönd (65) ja Lindi piiranguvöönd (133).

Sihtkaitsevööndi kogupindala on 1579 hektarit ja võrreldes praegusega laieneb see 478 hektari võrra.

Kogu kavandatavast kaitsealast moodustab eraomand ligikaudu kaks protsenti ehk 34,7 hektarit, ülejäänud maa jääb riigi omandisse.

Lindi kaitsealasse jäävad hariliku jugapuu kasvukohad ja seal on paljude linnuliikide seas täheldatud näiteks merikotkast, must-toonekurge ja sarvikpütti. Kaitsealustest taimedest kasvavad Lindil väike käopõll, laialehine neiuvaip ja harilik jugapuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles