Riigieelarve aitab ehitisi lõpetada

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige suurem rahasüst tuleb järgmisel aastal pikalt pärnakate närve rikkunud ümbersõidu ehituse lõpule viimiseks.
Kõige suurem rahasüst tuleb järgmisel aastal pikalt pärnakate närve rikkunud ümbersõidu ehituse lõpule viimiseks. Foto: Ants Liigus

Järgmise aasta riigieelarvest Pärnumaale tulevad kaks kopsakamat summat aitavad lõpetada kaua kestnud ehitused: Pärnu ümbersõit saab 17,3 miljonit eurot ja Pärnu muuseum 932 000 eurot.

Oluline rahasüst jõuab ka Tihemetsa, kus erakordselt liigirohke, kuid aastatega käest läinud Voltveti pargi renoveerimiseks annab riik 96 000 eurot ja Pärnumaa kutsehariduskeskuse Tihemetsa koolituskeskuse peahoone ehk Voltveti mõisa maalingute restaureerimiseks on riigieelarvesse kirjutatud 15 000 eurot.

Lõpp käega katsuda

Pärnu maavanem Andres Metsoja tõigi 2012. aasta riigieelarvest rääkides välja, et see tagab Pärnumaale tähtsate objektide lõpuniviimise raha. See käib Pärnu muuseumi lõpliku valmimise, Via Baltica ümbersõidu lõpetamise kohta Ehitajate teel ja läänepoolsel ühendusteel, samuti Munalaiu sadama ja Pärnumaa kutsehariduskeskuse ehituse lõpetamise kohta.

“Kavas on jätkata Põhja-Pärnumaa ümbersõidu ehituse ja Lätiga regionaalühenduste parendamisega, seda siis Kilingi-Nõmme–Mazsalaca vahelise tee mustkatte alla viimise kontekstis,” lisas maavanem.

Eelarve lubab parandada ühendust väikesaartega, selleks peaks riigi tellimusena valmima uus laev Kihnuga aasta ringi ühenduse pidamiseks.

“Tegeldakse Metsapoole kooli ja võimla ehitustöödega, renoveeritakse Kilingi-Nõmme staadion ning valmib täielikult ajakohastatud Vändra staadion,” loetles Metsoja. “Ootame Jaansoni raja ja ökomaja ehituse algust Pärnus, vanurite hoolekandekeskuse rajamist Tootsi ning Paikuse spordi- ja tervisekeskuse väljaarendamist. Alustatakse Särghaua eluta looduse külastuskeskuse nüüdisajastamist Vändra vallas. Loodetavasti selgub peagi Lottemaa rahastamisskeem, liikuma on läinud Audru ringraja ümberehitus.”

Pension tõuseb

Pärnust riigikokku valitud reformierakondlane Andrei Korobeinik tõi eelarvest esile, et projekti “EstWin” raames viiakse ülikiire internet maale ning Pärnumaa kui Eesti suurim maakond võidab sellest kõige rohkem.

“Pärnule ülitähtis Rail Baltic on valitsuse selge prioriteet ning Rail Balticule on raha 2012. aasta eelarves eraldatud,” lisas Korobeinik. “Ja pensionitõus puudutab loomulikult ka Pärnumaa pensionäre.”

Pensionid tõusevad tuleva aasta aprillist keskmiselt 4,4 protsenti ehk 160 eurot aastas.

Peretoetustes muutusi ei tule ja maksukoormus jääb samaks, ütles riigikogu liige Väino Linde. “Jaanuarist kaob omavalitsustel võimalus kehtestada müügi- või paadimaks. Aga alkoholiaktsiis tõuseb viis protsenti ehk liitrine viin kallineb umbes kolm protsenti. Tubakaaktsiis kerkib kümme protsenti,” mainis ta.

Riigikogu liige sotsiaaldemokraat Marianne Mikko nentis, et riigi eelarve on raamatupidaja nägu: tulud ja kulud on üritatud paberil enam-vähem klappima saada, ent sellele, kuidas inimesed selle eelarvega toime tulevad, mõeldud ei ole.

“Me tegime ettepaneku kolmekordistada 2004. aastast samana püsinud 19eurost lastetoetust, et aidata lastega peredel paremini toime tulla,” nimetas Mikko. “Soovisime tõsta õpetajate palka ja taastada 2009. aastal peatatud programmi “Igale lapsele lasteaiakoht”. Soovisime suurendada investeeringuid sisejulgeolekusse, et hoida ära päästekomandode sulgemist. Kahjuks ei soovinud valitsuskoalitsioon inimeste toimetulekut puudutavaid ettepanekuid sisuliselt arutada.”

CO2 projektid

CO2 ehk kasvuhoonegaaside müügitulust muudetakse rida Pärnumaa avaliku sektori objekte energiasäästlikumaks, et kütmiseks kuluks vähem raha:

Pärnu haigla,

Paikuse põhikooli võimla,

Sindi gümnaasium,

Pärnjõe põhikool,

Tõstamaa mõisakompleksi tallidemaja,

Häädemeeste keskkool,

Häädemeeste hooldekodu,

Pärnu Vene gümnaasium,

Pärnu lasteaed Pöialpoiss,

Vihtra lasteaed-algkool,

Tori lasteaed,

Tori põhikool,

Pärnu Ülejõe lasteaed,

Raeküla Vanakooli keskus,

Tõstamaa mõisakompleksi peahoone,

Häädemeeste tervisekeskus,

Tihemetsa spordikompleks,

Pärnu Rääma põhikool,

Juurikaru põhikool,

Pärnu Vanalinna põhikooli võimla,

Pärnu Kunstide maja õppehoone,

Kaisma rahvamaja,

Kilingi-Nõmme gümnaasiumi õpilaskodu.

Allikas: rahandusministeerium

Marianne Mikko, riigikogu liige

“Mis puudutab 2013. aasta riigieelarves Pärnu rida, siis sotsiaaldemokraatide kindel tahe on, et Tartu ülikooli Pärnu kolledž saaks lõpuni ehitatud.

Tahame ühtlasi, et praegu puudu olevad 200 lasteaiakohta tähendaksid täiesti uue lasteaia ehitamist Pärnusse.

Olen veendunud, et Pärnu peab olema maailmale avatud Euroopa linn, seega arvan, et põhjendatud oleks rahaeraldis Pärnu lennujaamale.”

Andres Metsoja, Pärnu maavanem

“Jätkame Pärnumaale oluliste investeeringute ettevalmistamise ja eeltööga. Lõpetamist vajavad Via Baltica teemaplaneering ja maakonna tuuleparkide teemaplaneering. Algatatud on Harku–Lihula–Sindi elektriliinikoridori planeering ning Pärnu- ja Viljandimaa Soomaa teemaplaneering.

Suure väljakutsena seisab ees Rail Balticu, Lelle–Pärnu rongiühenduse ja Pärnu lennujaamaga seonduv.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles