Tomatite vähivastane mõju kaob, kui süüa neid koos selle toiduga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Raud vähendas lükopeenisisaldust veres kuni kaks korda.
Raud vähendas lükopeenisisaldust veres kuni kaks korda. Foto: Chris Lewis / PantherMedia / Chris Lewis

Ohio ülikooli uurijad leidsid, et tomatitoodete, näiteks punase kastme või salsa söömine koos teatud toitudega neutraliseerib köögivilja vähivastase mõju.

Tomatid sisaldavad koostisosi, mis võivad kaitsta südame tervist ja alandada vähiriski. Siiski paistsid need koostisosad kaduvat, kui tomateid söödi koos rauarikaste toitudega, vahendab EurekAlert.

Tomatid sisaldavad karotenoidi nimega lükopeen, mis annab tomatitele nende punase värvuse. Lükopeeni tarbimist on varasemates uuringutes seostatud nii kolesterooli ja vererõhu alandamisega kui ka vähiriski maandamisega. Lükopeeni sisaldub ka paljudes teistes taimedes, näiteks punased porgandid, papaiad ja arbuusid. Tomatite kasulik mõju tervisele paistab aga kaduva,t kui neid süüa koos kõrge rauasisaldusega toitudega. Uuringus leiti, et osalejate veres langes lükopeeni tase, kui nad sõid tomatiekstrakti, võttes samal ajal raua toidulisandit.

Uuring viitab sellele, et kui loodad tomatites sisalduvast lükopeenist täit kasu saada, tuleks seda süüa koos toitudega, mis sisaldavad vähe rauda. Raud on oluline aine, millega rikastatakse mitmeid toite, sealhulgas teravilju. Loomulikult sisaldavad rauda ka loomaliha ja spinat, mida tihti koos tomatikastmetega süüakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles