Volikogu tõstis osa linnaasutuste töötajate palka

Pärnu Postimees
Copy
Volikogu muutis Pärnu linnavalitsuse hallatavate asutuste palgajuhendeid.
Volikogu muutis Pärnu linnavalitsuse hallatavate asutuste palgajuhendeid. Foto: Sille Annuk

Pärnu linnavolikogu muutis linnavalitsuse hallatavate haridus-, hoolekande-, kultuuri- ja spordiasutuste töötajate palgajuhendeid.

Osa haridustöötajate palk sõltub üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäärast, osal pärnakate keskmisest palgast. Õpetaja töötasu alammääraga on seotud näiteks lasteaiaõpetajate, huvikoolide õpetajate ja õppenõustamiskeskuse tugispetsialistide palk, nende töötasu arvestamise alused jäävad samaks. Küll mõjutab muudatus koolijuhte, õppe-, kasvatus- või noorsootöö tegijaid, huviringide juhte, pikapäevarühma töötajaid, lasteaiaõpetajate abisid ja teisi, kelle palk on seotud volikogu kehtestatud baasmääraga.

Seni on baasmääraks võetud Pärnu maksumaksjate keskmine sissetulek tuludeklaratsioonide alusel. Volikogu asendas selle statistikaameti arvestatava Pärnu palgatöötaja kuu keskmise brutotuluga, mis 2018. aastal oli 1090 eurot.

Palgajuhendite järgi võetakse haridustöötajate töötasu arvestamisel aluseks õppeaastale eelnenud kalendriaasta baasmäär ning hoolekande-, kultuuri- ja spordiasutuste töötajate töötasu arvestamisel üle-eelmise kalendriaasta baasmäär. Mõlema puhul on tähtis 2018. aasta keskmine palk (1090), kuid haridustöötajate palk muutub iga aasta 1. septembrist ja ülejäänutel 1. jaanuarist.

Töötasu kergitavad nii keskmise palga tõus kui baasmäära soodsamaks muutmine. Näiteks: noorsootöötajate palga alammäär oli 816 eurot kuus, mis 1. septembrist tõusis 872 euroni. Lasteaiaõpetajate abide töötasu oli vähemalt 637 eurot kuus, uus alammäär on 681 eurot.

Hoolekande-, kultuuri- ja spordiasutuste töötajate palgad tõusevad 1. jaanuarist, kuid kasv on baasmäära muutmise pärast suurem. Hooldustöötajate palga alammäär kerkib 663-lt 708 euroni, kutsetunnistusega hooldustöötajatel 714-lt 763 ja kõrgharidusega sotsiaaltöötajatel 816-lt 872 euroni.

Keskraamatukogu kõrgharidusega raamatukoguhoidjate töötasu alammäär tõuseb 1000-lt 1068 euroni, kõrghariduseta raamatukoguhoidjatel 850-lt 908 euroni. Linnaorkestri töötajate palga alammäär kasvab 6,86 protsenti, näiteks orkestrantidel 612-lt 654 euroni.

Palgajuhendites on kirjas töötasu alammäär, inimeste tegelik palk võib sellest suurem olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles