Tallegg plaanib Uudekülasse rajada broilerifarmi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallegg on alustanud Uudeküla hanilate konserveeerimistöid, et peatada hoonete lagunemine.
Tallegg on alustanud Uudeküla hanilate konserveeerimistöid, et peatada hoonete lagunemine. Foto: Aavo Leemets

Eesti juhtiv linnuliha ja kanamunade tootja AS ­Tallegg plaanib rajada endistesse Uudeküla ­hanilatesse 110 000 broileriga linnukasvatus­kompleksi ning 4. jaanuaril toimub Tamsalu ­kultuurimajas koosolek, kus Talleggi esindajad ­tutvustavad oma arendusplaane Uudekülas.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et koosoleku eemärk on viia kokku arendajad ja kohalik rahvas ning rääkida selgeks probleemid, mis võivad tekkida linnukasvatuskompleksi rajamisega Uude­külla.

“Kohalikke huvitab kindlasti, kuidas on maandatud riskid, et suurtootmine ei avaldaks negatiivset mõju elukeskkonnale ja sõnnikumajandus ei ohustaks põhjavett,” märkis Uudeberg.

ASi Tallegg tootmisjuht Vallo Kruusimägi rääkis, et firma on ostnud Uudekülas Hanela kinnistu, mille pindala on 14,23 hektarit ja kus 7245 ruutmeetril asub hoonekompleks. Üheksakümnendate lõpuni olid hoonekompleksis ASi Tamsalu TERKO hanilad.

Vallo Kruusimägi nentis, et hoonekompleks on aastatega lagunenud ja vajab põhjalikku renoveerimist. “Kohtume Uudeküla rahvaga jaanuari algul, et selgitada neile oma broilerifarmi rajamise plaane. Praegu on plaanide tutvustamise aeg. Konkreetseteks tegudeks läheb siis, kui Tamsalu vallavalitsusel ja Uudeküla rahval Talleggi kavale vastuseisu pole. Pärast jaanuari alguse kohtumist saame rääkida linnukasvatuskompleksi edasistest arendusplaanidest,” selgitas Vallo Kruusimägi.

Tamsalu valla keskkonnaspetsialist Lembit Saart rõhutas, et loomulikult tehakse keskkonnariskide hindamine, kus selgub, kas paik sobib suure linnukasvatuskompleksi rajamiseks.

“Kindlasti on see positiivne, et aastaid kasutult seisnud farmikompleksis soovitakse taas tootmist alustada ja maaelu elavdada ning edendada. Pealegi on tootmisvaldkond sama nagu varemgi – linnukasvatus. Aga loomulikult arvestab vald ka kohalike elanike huve ja nende ettepanekuid, et Uudeküla elukeskkond ei halveneks,” kinnitas Lembit Saart.

Uudeküla Kasaku talu peremees Aadu Uudmäe ütles, et tema Talleggi ettevõtmisse protestimeelselt ei suhtu. “Uude­külas kasutult seisvad ja lagunevad hanilad vajavad peremeest ja kordategemist. Usun, et ka tootmistehnoloogia, mida Tallegg kasutama hakkab, on keskkonnasõbralik ja sõnnikumajandus ei ohusta Uudeküla põhjavett.

Aga kõik need probleemid räägime selgeks jaanuari algul toimuval koosolekul,” kõneles Uudmäe.

Nüüdseks tegevuse lõpetanud ASi Tamsalu TERKO direktor Aadu Jaansoo märkis, et üheksakümnendatel loobus ettevõte Uudekülas hanede kasvatamisest, sest sööda hind  kerkis järsult ja hanesid kasvatada polnud enam kasumlik. “Koht linnukasvatuskompleksi rajamiseks on minu arvates logistiliselt sobiv ja vajalik elektrivõimsus olemas. Uutele üritajatele edu,” lisas Jaansoo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles