Riigireetmises kahtlustatav Sergei Lõhmus peab veel vähemalt kaks kuud vahi all olema

Andres Einmann
Copy
Sergei Lõhmus.
Sergei Lõhmus. Foto: Sotsiaalmeedia

Moskva Lefortovo kohus pikendas riigireetmises kahtlustatava Eesti ja Venemaa topeltkodakondsusega Petseri elaniku Sergei Lõhmuse vahi all hoidmist kahe kuu võrra.

Lefortovo kohtu pressiesindaja Ksenja Pervovlasenko ütles Interfaxile, et kohtu otsusega võib nüüd hoida Lõhmust vahi all kuni 12. detsembrini.

Pihkva opositsioonilise ajalehe Pskovskaja Gubernija andmetel lõpetas Vene julgeolekuteenistuse FSB poolt vahistatud Sergei Lõhmus 2011. aastal Pihkvas asuva Venemaa föderaalse vanglateenistuse instituudi. Viimasel ajal töötas ta kohalikul saeraamil ning aeg-ajalt käis turvamehena Peterburis lisa teenimas.

Tema topeltkodakondsuse olemasolu kinnitas Pskovskaja Gubernija allikas. Paljudel piiriäärse Petseri rajooni elanikel on nii Eesti kui ka Venemaa kodakondsus.

Sergei Lõhmus vahistati 13. augustil ja paigutati Moskva Lefortovo eeluurimisvanglasse, kus FSB hoiab kõiki riigireetmises kahtlustatavaid ja süüdistatavaid. Tema riigisaladusega kaetud süüasjast pole ametlikult teada midagi muud peale selle, et talle on esitatud kahtlustus riigireetmises, mille eest on karistuseks 12–20 aastat vangistust. FSB ega mehe vahi alla jätnud kohus pole kahtlustuse sisu kommenteerinud.

Kodumaa reetmise paragrahv viitab, et FSB peab Lõhmust väidetavas kuriteojuhtumis Venemaa kodanikuks. Kui FSB rõhuks tema Eesti kodakondsusele, kahtlustataks teda pigem spionaažiparagrahvi alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles