ÜRO: Afganistani valimiskampaania jooksul tapeti 85 inimest (1)

Copy
Jalalabadi valimisametnikud viimas päev pärast 28. septembri presidendivalimisi valimiskaste Afganistani keskvalimiskomisjoni lattu.
Jalalabadi valimisametnikud viimas päev pärast 28. septembri presidendivalimisi valimiskaste Afganistani keskvalimiskomisjoni lattu. Foto: GHULAMULLAH HABIBI / EPA / Scanpix

Afganistani hiljutiste presidendivalimistega seotud vägivald nõudis 85 inimese elu ja 373 inimest sai vigastada, teatas ÜRO Afganistani abimissioon (UNAMA) teisipäeval.

UNAMA andmed pärinevad ajavahemikust 8. juuni - 30. september.

Ainuüksi valimispäeval tapeti 28 inimest ja 249 sai viga. Lapsed moodustavad ohvreist üle kolmandiku.

Suurest ohvrite arvust hoolimata on Afganistani julgeolekujõud kinnitanud, et valimispäev oli edukas, sest Talibanil ei õnnestunud läbi viia ühtki ulatuslikku rünnakut.

Taliban kasutas rünnakuteks peamiselt rakette, granaate ja miine, öeldi raportis. Ka isetehtud pomme paigaldati valimisjaoskondade, seal hulgas koolide lähedusse.

Kampaania esimesel päeval 28. juulil võtsid islamistid sihikule president Ashraf Ghani asepresidendikandidaadi Amrullah Saleh' kantselei Kabulis ning tapsid 21 ja vigastasid 50 inimest.

«Need rünnakud ja nendega kaasnenud Talibani avalikud avaldused, reedavad sihilikku kampaaniat valimisprotsessi õõnestamiseks ja võtmaks Afganistani kodanikelt õigus osaleda selles tähtsas poliitilises protsessis vabalt ja hirmu tundmata,» ütles ÜRO peasekretäri eriesindaja Afganistanis Tadamichi Yamamoto.

Presidendivalimiste vägivalda iseloomustavad arvud on märksa väiksemad kui aasta varem peetud parlamendivalimiste omad. Siis sai UNAMA andmetel surma 226 ja viga 781 inimest.

Valimiste ametlikke tulemusi on lubatud laupäevaks, kuid ametnikud on vihjanud, et tähtaeg võib edasi lükkuda.

Peamine võistlus käib alates 2014. aasta sügisest presidendina töötava Ghani ja riigi kõrgeima täidesaatva ametniku Abdullah Abdullah' vahel. Kui keegi ei kogu üle 50 protsendi häältest, peetakse teine valimisvoor.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles