Erdoğan ähvardas kurde pealetungi jätkamisega (2)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Musta mere äärses Samsuni linnas lastega poseerimas.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Musta mere äärses Samsuni linnas lastega poseerimas. Foto: AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ähvardas jätkata pealetungi Süüria kurdi vägedele, kui nad täna õhtuks piirialadelt taandunud pole. Samal ajal teatas Iraak, et Süüriast lahkunud USA väed ei tohi riiki pikemaks jääda.

«Kui meie riigile Ühendriikide poolt antud lubadustest kinni ei peeta, jätkame me operatsiooni sealt, kus see pooleli jäi,» ütles Erdoğan lennujaamas, enne siirdumist kohtumisele oma Vene ametivenna Vladimir Putiniga.

Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan.
Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Washingtoni vahendatud vaherahus anti kurdi vägedele 120 tundi, et taanduda piirialalt, kuhu Ankara plaanib luua turvatsooni. Tähtaeg peaks kukkuma täna õhtul kell kümme.

Vaatamata USA presidendi Donald Trumpi sõnadele, et Türgilt oodatakse alalist vaherahu, ei ole Erdoğan kordagi väitnud, et Türgi oma pealetungi peatab.

Iraaki taanduvad USA väed.
Iraaki taanduvad USA väed. Foto: AP/Scanpix

Olukorra stabiliseerimiseks tegi Saksa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer ettepaneku luua Süüriasse rahvusvaheliselt turvatud turvatsoon.

Kramp-Karrenbauer ütles uudisteagentuurile dpa, et olukorda Põhja-Süürias deeskaleeriks rahvusvahelise turvatsooni loomine koos Türgi ja Venemaaga. Ministri sõnul peaks Saksa parlament otsustama, kas sellisest üritusest võtaks osa ka Saksa väed. Ta lisas, et kantsler Angela Merkel on ettepanekust teadlik.

Türgi alustas pealetungi pärast Ühendriikide teadet, et Ameerika sõdurid tuuakse Süüria põhjaosast ära. Eelmisel nädalal teatas USA kaitseminister Mark Esper, et Süüriast ära toodud sõdurid jäävad Iraaki ning jätkavad seal võitlust äärmusrühmitusega Islamiriik.

USA kaitseminister Mark Esper.
USA kaitseminister Mark Esper. Foto: IDREES ALI/REUTERS/SCANPIX

Iraagi sõjavägi edastas aga täna, et Süüriast Iraaki taanduvatel USA vägedel ei ole luba riiki jääda. Sõjaväe teatel said USA sõdurid Iraagi Kurdistani regioonivalitsuselt loa siseneda Iraaki ajutiselt. Pikemalt jäämiseks neil luba pole. Esper väitis varem, et on plaani arutanud ka oma Iraagi ametivennaga.

Trump ütles eile, et väike rühm USA sõdureid jääb Süüriasse, neist osa Jordaania piiri lähedale ja osa naftavälju kaitsma.

«Ma olen alati öelnud, kui sa kuskile sisse lähed, hoia naftast kinni,» lausus Trump. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles