Harrastuskalamehed peavad Pärnu jõel püüki veel mitu aastat ootama

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Projekti järel paraneb oluliselt ka inimeste ligipääs jõele – varem võsastunud kallasraja asemele tekivad jalgteed, mida mööda liikumine on igaühele jõukohane.
Projekti järel paraneb oluliselt ka inimeste ligipääs jõele – varem võsastunud kallasraja asemele tekivad jalgteed, mida mööda liikumine on igaühele jõukohane. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Sindi paisu lammutamisest on möödas aasta, kalad on leidmas teed kudemisele, Sindi elanikud said uue väliujula ja jõeäärsed elanikud on saanud uued kaevud. Kalakaitseinspektorid aga kardavad, et ei jaksa kogu ala piisavalt valvata. Kuidas projekt edenenud on, selgus algatusrühma „Sindi pais” kokkukutsutud ümarlaual.

Projekt ei puuduta pelgalt Pärnu jõge, vaid kogu Pärnu jõestikku. Eesmärk on avada siirde- ja poolsiirdekaladele tee Sindi paisust ülesvoolu. Selleks oli põhiline Sindi paisu likvideerimine ja looduslähedase kärestiku rajamine. Veel enne seda jõuti kalade tee vabaks teha Jändja ja Vihtra paisul, järgmisel aastal jätkuvad tööd teistel Pärnu jõe valgala paisudel.

Sindi paisu langetamise ettevalmistamine läks käima, kui keskkonnaminister Mati Raidma allkirjastas otsuse omandada pais riigile.

Tempo planeeritust kiirem

Septembris 2018 algas Sauga-poolses paisuosas töö selle likvideerimiseks. Novembriks oli pool paisust lammutatud. Tänavu on rajatud kärestikku. Augustis valmis Sindi uus väliujula, mis oli kohalike soov ja tingimus.

Septembriks 2019 oli suur osa kärestikust valmis ja toimus katsetus, kus vesi suunati kärestikule ning veenduti, et see töötab ja kalad pääsevad üles. Oma heakskiidu on kärestikule andnud veesportlased.

„Septembri lõpu seisuga on suur osa objektist valmis. Enamik töid on tehtud. Veel on vaja lõpetada kärestik,” sõnas Sindi paisu projektijuhti Külli Tammurit asendanud Keskkonnaagentuuri asedirektor Peep Siim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles