Uue kunsti muuseum näitab Läti ja Poola Vabariigi aastapäeval filme

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
33. Pärnu filmifestivali peaauhinna võitnud Poola filmilooja Andrei Kutsila linateos “Summa” maalib liigutava pildi vana ja noore kunstniku hingelisest lähenemisest.
33. Pärnu filmifestivali peaauhinna võitnud Poola filmilooja Andrei Kutsila linateos “Summa” maalib liigutava pildi vana ja noore kunstniku hingelisest lähenemisest. Foto: Kaader filmist/Uue kunsti muuseum

Pärnu uue kunsti muuseum tähistab filmiprogrammiga Läti ja Poola Vabariigi 101. aastapäeva.

Varssavi kohal lastakse ilutulestikku esmaspäeva, 11. novembri hilisõhtul. Muuseum ootab samal õhtul kell 18 vaatama 33. Pärnu filmifestivali peaauhinna võitnud linateost “Summa”. Poola filmilooja Andrei Kutsila meistriteos maalib liigutava pildi vana ja noore kunstniku hingelisest lähenemisest.

Läti Vabariigi 101. aastapäev on täpselt nädal hiljem.

Esmaspäeval, 18. novembril kell 17 linastub uue kunsti muuseumis Mark Soosaare dokk “Milda” Riia vabadussamba säilimisest ning Ivars Zviedrise ja Inese Klava vaimukas dokumentaallinateos “Dokumentalist”. See 28. Pärnu filmifestivalil pärjatud parim portreefilm on samuti armulugu. Tegelased on aga tõsielust: noor filmitegija Ivars ise ja vana näitlejanna Inta, kes elab üksildasena rabasaarel.

Pärast filme istutakse kohvilauas ja avaneb võimalus võistelda teadmistega naaberrahvaste kultuurielust. Nautida saab ka poola juurtega Ljudmilla Swarczewskaja vaibanäitust, Eesti akvarellistide aastanäitust ja pärle uue kunsti muuseumi kollektsioonist.

Mark Soosaare dokumentaalfilm “Milda” jutustab Riia vabadussamba ellujäämise loo.
Mark Soosaare dokumentaalfilm “Milda” jutustab Riia vabadussamba ellujäämise loo. Foto: UKM

“Kõik üle 100 elatud aastad on inimesele väga suur kingitus. Aga miks mitte ka riigile ja eriti sellisele, mis on suutnud tõusta demokraatia kõrgeimale pulgale? Ja nii ongi uue kunsti muuseum otsustanud meeles pidada Poola ja Läti Vabariigi 101. sünnipäeva,” märkis muuseumi juht Mark Soosaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles