Hoiatus! Need igapäevased asjad võivad su toidu mürgitada

Madis Kartau
Copy
Toidu valmistamine
Toidu valmistamine Foto: Photo by Joe from Pexels

Igapäevaselt meie köökides kasutatavad söögiriistad võivad tervisele laastavalt mõjuda.

Saksamaal toiduohutuse eest vastutav organisatsioon Bundesinstitut für Risikobewertung (lühidalt BfR), on avaldanud värske teadustöö, milles uuriti mürgiste kemikaalide eraldumist plastsööginõudelt kõrge temperatuuri juures. Teadustööst selgus, et paljud plastist kööginõud, nagu lusikad, labidad ja visplid, sisaldavad inimese tervisele potentsiaalselt ohtlikke keemilisi ühendeid oligomeere. Oligomeerid on piiratud arvust monomeeri elementaarlülidest koosnevad molekulid. 

Plastist söögiriistade kokkupuutel kuuma toiduga temperatuuridel, mis on kõrgemad kui 70 kraadi, võivad hakata ohtlikud ühendid sinu toidu sisse eralduma. Neid kemikaale suuremates kogustes tarbimine võib tekitada maksa- ja kilpnäärmehaigusi, vahendab dailymail.co.uk. Lisaks on neid seostatud viljatuse, vähi ja kõrge kolesterooliga. 

Uurimustöö tulemused on eriti tähenduslikud ajal, mil debatt plasti üle meie toidus on kogumas hoogu. Paljud plastmassist valmistatud sööginõud on tehtud sünteetilistest kemikaalidest, et parandada nende vastupidavust. Hiirte peal tehtud uuringud loovad selge seose nende kemikaalide ja kasvajate tekkimise vahel maksas, kõhunäärmes ja munandites. 

BfRi teadlased soovitavad Saksamaa valitsusel sundida tootjaid hakata koguma andmeid, kui suurel hulgal oligomeere nende tooted kuumutamise tagajärjel eraldavad. Kemikaalide praegune mõju inimestele ei ole veel päris selge. Kuid BfRi teadlased on hinnanud riski inimtervisele kõrgeks, kui nad võrdlesid kemikaalide mõju inimestele. Nende kemikaalide mõju inimorganismile algab juba 90 mikrogrammist. 

Kui saksa teadlased katsetasid, palju oligomeere sünteetilised plastriistad kuumutamise käigus eritavad, said nad oodatust palju kõrgema tulemuse. Teadlased testisid 33 erinevat toodet ja leidsid, et 10 neist eraldasid potentsiaalselt rohkem kui 90 mikrogrammi mürgiseid kemikaale. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles