Võimalik põhjus, miks osa inimesi vähist puutumata jäävad

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Selle aasta augustis 119-aastasena surnud Julia Flores Colque Boliiviast oli üks maailma vanimaid inimesi.
Selle aasta augustis 119-aastasena surnud Julia Flores Colque Boliiviast oli üks maailma vanimaid inimesi. Foto: Juan Karita/AP

Teadustöö leidis uusi vihjeid selle kohta, kuidas väga kõrge eani elavad inimesed on suutnud ennast vähi ja infektsioonide eest kaitsta.

RIKENI integratiivse meditsiini keskuse ja Jaapani Keio ülikooli teadlased kasutasid üherakulist RNA-analüüsi ning leidsid, et inimestel, kes elasid üle 110 aasta, oli rohkem teatud tüüpi immuunrakke, tsütotoksilisi CD4 T-rakke, vahendab Medical Xpress

See on unikaalne inimgrupp. Esiteks on neid vähe: 2015. aastal oli Jaapanis rohkem kui 61 000 üle 100-aastast inimest. 110 aasta künnist ületas aga vaid 146. Uuringud on leidnud, et need inimesed on terve elu jooksul haigustele, nagu infektsioonid või vähk, suhteliselt immuunsed. See pani teadlasi mõtlema, et neil võib olla eriliselt tugev immuunsüsteem.

Uurijad vaatasid nii eriliselt vananejaid kui nooremat kontrollgruppi. Nad leidsid 41 208 rakku seitsmelt supervananejalt ja 19 994 rakku kontrollgrupilt, kus osalejad olid vanuses 50–80 eluaastat. Leiti, et B-rakkude arv oli väiksem, kuid T-rakkude arv sama ning üks T-rakkude alagrupp oli supervananejatel arvukam. Neid rakke analüüsides selgus, et tegu on tsütotoksiliste rakkudega, mis tähendab, et need suudavad teisi rakke tappa. Need moodustasid supervananejate T-rakkudest 80 protsenti, võrreldes vaid 10–20 protsendiga kontrollgrupis.

Uurijad vaatasid noorte doonorite verd ning leidsid, et seal oli võrdlemisi vähe CD4 positiivseid tsütotoksilisi rakke, mis viitas, et tegu ei ole noorust märkiva omadusega, vaid pigem on see supervananejate eripära. Et näha, kuidas need spetsiaalsed rakud moodustusid, leidsid nad, et paljud rakud olid ühe eellasraku järglased. Uurijate sõnul võimaldab teadustöö mõista, miks inimesed on haigustele vähem või rohkem vastuvõtlikumad. Nad usuvad, et seda tüüpi võrdlemisi haruldased rakud on kasulikud ka juba väljakujunenud kasvajatega võitlemiseks ning võivad olla oluline osa immuunjärelevalvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles