Kohus jättis Keskerakonna kaebuse ERJK ettekirjutusele rahuldamata (1)

BNS
Copy
Foto: Tairo Lutter

Tallinna halduskohus ei rahuldanud reedel Keskerakonna kaebust erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) mullu 12. oktoobril tehtud ettekirjutuse kohta tagastada Tallinna linnale keelatud annetusena saadud 40 387 eurot.

ERJK kohustas Keskerakonda tagastama Tallinna linnale keelatud annetus, mis puudutas PBK kanalis näidatud saateid. Ühtlasi kohustas ERJK kõrvaldama puudused vastavates 2017. aasta kvartali kuluaruannetes ja esitama komisjonile tõendid nimetatud kohustuste täitmise kohta.

Halduskohus leidis, et komisjoni ettekirjutus on õiguspärane ja selle tühistamiseks puudub alus.

Kõnealused saated olid eetris vahetult enne kohaliku omavalitsuse volikogu valimisi 2017. aasta 15. oktoobril ehk perioodil, mil valimistel osalevate kandidaatide nimekirjad olid avalikult teada. Nende saadete eest tasus Tallinna linn ning seega oli tegemist erakonnale antava rahaliselt hinnatava hüvega, mida tuleb erakonnaseaduse tähenduses pidada annetuseks. Juriidilise isiku annetus on aga keelatud. Seetõttu oli kohtu hinnangul keelatud annetuse tagastamise otsus õiguspärane.

Ka varasemas kohtupraktikas on kohtud seisukohal, erakonnaseaduse kohaselt tuleb keelatud annetusena käsitada ka seda, kui kohalik omavalitsus tasub reklaamide eest, mille eesmärk oli erakonna liikme reklaamimine avalikus kohas mõjustamaks valijaid, mitte aga avalike huvide edendamine ega avalike ülesannete täitmine, sest seeläbi saab erakonna liige juriidiliselt isikult rahaliselt hinnatava hüve.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles