Martin Laine: EKRE usaldab ajakirjandust (17)

Martin Laine
, reporter
Copy
Martin Laine.
Martin Laine. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja ajakirjanduse suhet võib nimetada nii parasiitluseks kui ka sümbioosiks.

Võtame näiteks mõne alatihti korduva EKRE jutupunkti ja vaatame, kust need pärinevad.

Rahapesu Eesti pankades? Ajakirjandus. Reformierakonna sigadused, näiteks kilekotiraha? Ajakirjandus. Autorollo afääri totrad detailid? Ajakirjandus. Toomas Hendrik Ilves ja «ärmatamine»? Ajakirjandus. Rainer Vakra plagiaat ehk «hobusevargus»? Ajakirjandus.

Õigemini igasugune puudujääk, konflikt ja kriitikat vääriv tegu kogub jõudu ajalehtede veergudel. Valijate võitmiseks on igati hea mõte võtta needsamad vajakajäämised ette ning lubada neid korrastada. Elementaarne, loogiline, ei midagi taunimisväärset.

Kuid mulle näib, et tegelikult ei oleks EKRE-l midagi oma valijatele rääkida, kui poleks ajakirjandust. Poleks võimalik siunata prokuratuuri või politseid. Luua seoseid süvariigist. Poleks võimalik näidata Reformierakonda või sotse (ja enne selle valitsuse loomist ka kõiki teisi) käpardlike koletistena. Poleks võimalik ka ajakirjandust siunata, kui poleks ajakirjandust.

Veel enam. Ajakirjandus on oluline põhjus, miks EKRE on kasvanud, kogunud jõudu ja jõudnud võimule. Seda on kinnitanud näiteks erakonna meediastrateegi Urmas Espenbergi kommunikatsiooniplaan, mille järgi oli opositsioonis peavoolumeediaga manipuleerimine ja sinna jõudmine üks läbimõelduim tegevus üldse.

Küll mõjub silmakirjalikult, et ajalehtedes avaldatul baseeruv jõuline ja järjepidev kriitika leiab kiiresti lõpu, kui see hakkab puudutama ennast. Avaldunud on see eriti viimasel ajal, kui erakond on jõudnud võimupositsioonile ning nähtub, et ajakirjanduse tavapärane roll neljanda võimu teostamisel pole enam justkui sobilik.

Sa kas usaldad ajakirjandust või mitte. Ja tundub, et EKRE usaldab ajakirjandust väga.

Nii mõjub laveerimine ajakirjanduse sõimamise ja selle najale oma jutupunktide seadmise vahel pisut skisofreeniliselt.

Hiljuti varastas EKRE Pärnumaa osakonna Facebooki leht Postimehe maksumüüri tagant minu artikli Mary Krossist ja tema sigadustest. Lihtne copy-paste. Oli see üldse ­EKREga seotud lehtedel populaarne kirjutis, nagu kogu Krossi piinlik saaga üleüldiselt.

Kui uskuda EKRE jutupunkte, kleepis erakond oma sotsiaalmeediaseinad täis puhast sõnnikut. Aga kui kõlbab oma valijatele lugemiseks anda, järelikult siis nii ei arvata.

Õige annus skepsist on alati tervislik, kuid absoluudis kaht korraga ei saa. Sa kas usaldad ajakirjandust või mitte. Ja tundub, et EKRE usaldab ajakirjandust väga. Aitäh selle usalduse eest!

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles