Üliinimliku katsumuse järel tagasi koju jõudnud Rait Ratasepp: mõistus kontrollib, kui palju pead jõudma

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Reedel, 15. novembri õhtul võtsid Tartus raeplatsile seatud laval vastu 40 korda triatloni läbinud Rait Ratasepa tema innustunud jälgijad, toetustiimi liikmed, sealhulgas kaasa Virge Ratasepp koos nende 3-aastase poja Rasmusega, sponsorid, sõbrad ja tuttavad.

40-kordse ultratriatloni läbis Rait Ratasepp Kanaari saartel, täpsemalt Fuerteventural ajaga 444:21:35, olles maailma kiireim mees nii 20-, 30- kui ka 40-kordse ultratriatloni distantsil. 

Kokku ujus ta 152, sõitis ratast 7200 ja jooksis 1688 kilomeetrit.

Rait Ratasepp meenutas, et kui ta eelmisel aastal 20-kordse triatloni lõpetas, siis kujunes see raskeks nii ilmaolude kui füüsilise seisu poolest. Seekord juhtus ootamatu: pärast 20. päeva läks rajal olemine mehele nii füüsiliselt kui vaimselt lihtsamaks.

«See üllatas mind väga. Ma muutusin üle öö 40 minutit päevas kiiremaks,» kirjeldas ta. «21. päevast alates tundus see kõik nagu lapsemäng ja kui viimasel kolmel-neljal päeval poleks ühel jala seda lihase ülekoormust tekkinud, siis olekski võinud kogu katsumus meelde jääda kui jalutuskäik pargis. Aga just tänu sellele lõpuraskusele omandas saavutatu suure tähenduse.»

Rait Ratasepa järeldus on, et keha suudab kohaneda absoluutselt iga asjaga, mille inimene pähe võtab. Mõistus kontrollib seda, kui palju sa pead jõudma. Kui lõpp oli lähedal, siis hakkas ka mõistus alla andma.

Oma parima tulemuse rattasõidus saavutas Rait Ratasepp 32. päeval ning kiireima jooksu tegi 33. päeval.

Teda Tartus vastu võtnud tervitajad tõid niisugusele saavutusele mõeldes esile mitu sõnumit.

Tartu abilinapea Mihkel Lees ütles, et see on eeskuju kõigile neile, kes kurdavad, et hästi ei viitsi või ei jõua või et see asi näib võimatu. Rait Ratasepp näitas, et võimatuid asju ei ole olemas.

IRONMAN Tallinna peakorraldaja Ain-Alar Juhanson võrdles oma korraldatava spordisündmuse keskmist finišiaega Rait Ratasepa 40 päeva keskmise ajaga ning tõdes, et IRONMENi keskmine aeg oli Rait Ratasepa omast kehvem.

«See tulemus on maailmaklassist,» lausus ta. «Piirid on taas kaugemale lükatud.»

Rait Ratasepp ise lisas, et ta on nii palju sporti teinud, et sellest ei saa ta oma elus enam kunagi loobuda. Ja et uued sihidki järgmiseks hooajaks on seatud. Neist rääkida on aga varavõitu, kuna esialgu on raske ennustada, kui kaua taastumine aega võtab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles