Galerii: Soome tegi ajalugu ja jõudis esmakordselt EM-finaalturniirile! (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy

Soome jalgpallikoondis jõudis oma ajaloos esmakordselt EM-finaalturniirile. Koht kindlustati, kui koduväljakul alistati kääbusriik Liechtensteini 3:0.

Soome läks tänasele mängule Liechtensteini vastu teadmisega, et võidu korral kindlustatakse koht Euroopa meistrivõistlustel ja ei pea enam jääma ootama teiste kohtumiste tulemusi. Enne mängu oli Soome kogunud kaheksa mänguga 15 punkti, kääbusriik Liechtenstein seevastu vaid 2. 

Meie põhjanaabrid asusid kohe avavilest vastaseid kõvasti survestama ning värav oli õhus, vaat et igal minutil. Esimest korda jõuti sihile 21. minutil, kui Teemu Pukki söödu vormistas väravaks Jasse Tuominen. See jäi ka avapoolaja ainsaks väravaks ning soomlaste unistus oli 45 minuti kaugusel. 

Teisel poolajal jätkus mäng Liechtensteini värava lähistel ning Soome teine värav oli ainult aja küsimus. 63. minutil teeniti penalti, mida asus lööma Inglismaa kõrgliigas palliv Teemu Pukki ise ja 29-aastane soomlane ei vääratanud ning ootas väravavahi liigutuse ära ning suunas palli teise nurka, lüües seisuks 2:0. 

Lõppseisu 3:0 vormistas 75. minutil taaskord ei keegi muu kui Pukki. Viimane tabamus oli soomlase jaoks karjääri 24., millega ta tõusis Soome kõigi aegade edetabelis kolmandale positsioonile. 

Seega Soome jõudis ajaloos esmakordselt jalgpalli suurturniirile ja seda 33. katsel. 19 korda MM- ja 13 EM-valikturniiri on lõppenud ebaõnnestumisega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles