Postimehe ajakirjanikud Hongkongis: politsei valetab ja rikub seadust! (5)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Postimehe reporter Sander Punamäe ja kaameraoperaator Erik Tikan viibivad Hongkongis kriitilise mässu keskmes. Videosilla vahendusel võtsime saates «Otse Postimehest» kokku viimased arengud Hiina Rahvavabariigi Hongkongi erihalduspiirkonnas. 

Kas meeleavaldajad on jätkuvalt Hongkongi polütehnikumis? Kas nad on nõus sealt lahkuma?

Vastab Postimehe kaameraoperaator Erik Tikan: «Meeleavaldajad on endiselt hoones sees. Me täpset arvu ei tea, aga väljumine on tehtud raskeks. Ühelt poolt ütleb politsei, et tulge välja ja andke alla. Samas väljudes saavad meeleavaldajad kohe pipragaasi. Selle peale minnakse loomulikult kooli sisse tagasi. Viimase info kohaselt on neil tänaseks söök otsas, nad on läbimärjad ja väsinud. Hetkel veel on ülikool ümberpiiratud ja õpilasi on jätkuvalt hoones.» 

Vastab Postimehe reporter Sander Punamäe: «Öeldakse, et kui te välja tulete, siis teid ei arreteerita. Tegelikult kui tudengid väljuvad, siis neile visatakse pipragaasi ja minnakse kumminuiadega peale. Tegelikult nad siiski arreteeritakse. Politseinikud otseselt valetavad!»

Millega meeleavaldajad riskivad? Kas see on õige, et mässu õhutamise eest ootab meeleavaldajaid kuni kümneaastane vanglakaristus?

Vastab Postimehe reporter Sander Punamäe: «Jah, nii see on.»

Kui suur on oht, et politseinikud võtavad kasutusele reaalse laskemoona? Jutt ei käi enam kummikuulidest...

Vastab Postimehe reporter Sander Punamäe: «Tegelikult on juba reaalne laskemoon kasutusel. Selle kohta, millal esimest korda see kasutusele võeti, on väga erinevat informatsiooni. Mõned räägivad, et oktoobri alguses esimest korda. Nüüd räägivad USA ajakirjanikud, et ka ülikoolis sees lasti päris kuulidega. Kummikuulid ei vihise ega tee sellist häält. Oleme ka ise näinud päris relvi politseinike seljal. Neid juba kasutatakse ja on fakt, et mõned on ka juba pihta saanud. Politseinikud annavad ainult teada, et inimene sai lasu õlga, aga see ei olnud eesmärgil inimest vigastada. Lihtsalt juhtus niimoodi.» 

Vastab Postimehe kaameraoperaator Erik Tikan: «Ka täna olime ise ühe rahumeelse protesti juures, kus osalesid tavalised kontoritöötajad ja vanemad inimesed. Ka sinna tuli politsei kohale koos päris automaatrelvadega.»

Milline on teil ise olnud seal kõige ohtlikum situatsioon?

Vastab Postimehe kaameraoperaator Erik Tikan: «Siin veedetud päevad on tegelikult olnud täis kriitilisi olukordi. Rindel olles on ainult hetke küsimus, mil midagi võib juhtuda. Minul näiteks lendas pisargaasigranaat seljakotti ja läks põlema. Järgmisel päeval sain kummikuuliga õlga ja ühel korral sain pisargaasigranaadiga pähe. Selliseid olukordi tuleb ette väga palju.»

Millise võimude järeleandmise korral nõustuksid meeleavaldajad minema rahumeelselt koju?

Vastab Postimehe reporter Sander Punamäe: «Meeleavaldajatel on viis konkreetset nõudmist. Väljaandmise seaduse tühistamine, mis tegelikult on juba tühistatud. Aga see tuli nii hilja, siis sellega meeleavaldajad ei lepi. Ülejäänud nõudmised on arreteeritud protestijate vabastamine, politsei tegevuse uurimine ja toimuva ametlikult nimetamine meeleavalduseks mitte mässuks.» 

Vastab Postimehe kaameraoperaator Erik Tikan: «Eesmärgiks ongi politsei ametlikult vastutusele võtmine. Praegu politsei tahtlikult rikub seadust.»

Kui suur on oht, et kohale saadetakse sõjavägi?

Vastab Postimehe kaameraoperaator Erik Tikan: «Tegelikult sõjavägi on sisuliselt kohal. Näiteks ühel päeval tulid nad väidetavalt vabatahtlikult barrikaade koristama, ehk siis sõjavägi juba tuli tänavatele. See ei ole tegelikult seaduslik. Selleks on vaja konkreetset käsku, mis on aga vastuolus kohalike seadustega.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles