Sõudja Allar Rajale polnud Jõuluturniiril väärilist vastast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Raja võis Jõuluturniiri viimasel alal, kangil rippumises pingevabalt konkurente seirata.
Allar Raja võis Jõuluturniiri viimasel alal, kangil rippumises pingevabalt konkurente seirata. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti spordikuulsuste traditsioonilisel Jõuluturniiril Jõhvis võitis neljandat aastat järjest esikoha Pärnu kalevlane Allar Raja.

“Jõuluturniirid on väga vahvad heategevuslikud üritused, kus võitu võib lugeda meeldivaks lisaboonuseks,” rääkis Raja Pärnu Postimehele. “Sel aastal kogusin endalegi üllatusena nelja alaga nii palju punkte, et viimases heitluses, kangil rippumises võisin endale isegi ühe lõuatõmbe lubada.”

Sõudja alistas rammumehe

Viie ala kokkuvõttes ülivõimsalt kõik 11 vastast alistanud Allar Raja pidi turniiri esimeses heitluses, joonejooksus tunnistama vaid kümnevõistleja Andres Raja 0,1 sekundilist paremust. Kahele kangele järgnesid motokrossimees Tanel Leok, maadleja Eerik Aps, poksija Ainar Karlson ja Pärnus elav rallisõitja Egon Kaur.

20 kilo kaaluva ehitusploki sirgetel kätel hoidmises oodati kolmel aastal Eestimaa rammumehe tiitli pälvinud Rauno Heinla kindlat võitu, kuid viimastel kuudel usinasti jõusaalis muskleid pingutanud sõudja Raja nii ei mõelnud.

“Arvan, et olin sel päeval oma elu parimas vormis,” ütles tänavu paarisaeru neljapaadis Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali võitnud Raja. “Jälgisin silmanurgast Heinlat ja märkasin, et mehel hakkavad käed värisema. Konkurendi kannatust nähes tuli mulle jõudu juurde ja nii ma selle ala võitsin.”

Kahe kange järel sai kolmanda koha fitness’imees Oleg Anissimov, neljas oli sõudja Leonid Gulov, viises Aps ja kuues kergejõustiklane Raja.

Sõudeergomeetril Gulovi ja Andres Raja ees järgmise alavõidu saanud Allar Raja alustas mõistliku tempoga ja alles siis, kui vastased hakkasid ära nõrkema, lisas ta kiirust.

“Heinla ja Gulov panid kohe stardist hirmsa hooga minema, aga ma teadsin, et isegi 500 meetri distantsil võib tulla järsk kukkumine, ja otsustasin lasta konkurentidel minna,” muigas võidumees Raja. “Nii oligi, paarsada meetrit enne finišit olid mõlemad mehed küpsed ja mul polnudki vaja hullusti pingutada.”

Vee all hinge kinni hoidmist nimetas sõudemeister Raja kõige hullemaks alaks. “Väga vastik on nii pikalt kannatada, tahtsin juba poolteise minuti pärast lõpetada,” meenutas Allar Raja talle kolmanda võidu toonud ala. “Sain siiski surnud punktist üle ja kui olin juba kaks ja pool minutit vee all olnud, tundsin, et suudan veel kaua hinge kinni pidada. Selle ala isiklik tippmark on mul 3.15, kuid seekord piisas võiduks tunduvalt vähemast.”

Teise koha punktid noppis jalgrattur Tauri Selder, esikuue hulka mahtusid veel Gulov, Anissimov, Leok ja Karlson.

Nelja alaga ülivõimsalt liidrikohta hoidev Raja oli endale juba enne kangil rippumist järjekordse jõuluturniiri võidu kindlustanud. “Otsustasin lõpetada siis, kui pooled mehed olid juba maha pudenenud,” ütles Allar Raja. “Nagu arvata võis, said sellel alal parema tulemuse kergemad mehed.”

Rippumise võitis 65kilone Selder, kellele järgnesid Leok, Anissimov, pikamaajooksja Vjatšeslav Košelev, Gulov ja vormelipiloot Sten Pentus.

Sõudmine vaheldumisi suusatamisega

Uue aasta algul sõidab Allar Raja Eesti koondisega Sevillasse lõunalaagrisse.

“Aasta algab nii, et suusatamine vaheldub sõudmisega,” rääkis Raja. “Pärast esimest lõunalaagrit tulevad ergomeetrisõudmised, siis lähen Jaak Mae kutsel Tehvandile suusatama ja ees ootab suusalaager Itaalias. Kindlasti võistlen Tartu suusamaratonil, mille järel on aeg minna Horvaatiasse hooajaks särtsu koguma.”

Tulemused

Spordikuulsuste Jõuluturniir 2011

1. Allar Raja  62

2. Tanel Leok  44

3. Leonid Gulov        43

4. Oleg Anissimov 39

5. Andres Raja  36

6. Tauri Selder       32

7. Eerik Aps        32

8. Rauno Heinla       29

9. Ainar Karlson      29

10.-11. Egon Kaur  23

10.-11. Sten Pentus      23

12. Vjatšeslav Košelev 18

Andmed: EOK

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles