Rikaste riikide klubi: Eesti valitsus mõelgu pensionireformi osas ümber (6)

BNS
Copy
Fotomeenutus 2007. aastast, mil pensionärid kogunesid Toompeale meelt avaldama. Teine pensionisammas ei tekitanud juba siis paljudes usaldust.
Fotomeenutus 2007. aastast, mil pensionärid kogunesid Toompeale meelt avaldama. Teine pensionisammas ei tekitanud juba siis paljudes usaldust. Foto: Peeter Langovits

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) prognoosib Eestile tänavu 3,2-protsendist majanduskasvu ja manitseb valitsust pensionireformi osas ümber mõtlema, sest see võib tõsta pensioniealiste vaesust.

OECD värske prognoosi järgi kasvab Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) sel aastal 3,2 protsenti ja järgmisel aastal 2,2 protsenti.

Tarbijahinnad peaksid kerkima sel aastal 2,2 protsenti ja järgmisel 2,3 protsenti. Töötuseks oodatakse 5 protsenti sel ja 5,1 protsenti järgmisel aastal.

OECD märkis, et Eesti eksporti on kahjustanud nõrk globaalne nõudlus. Tarbimine peaks hoolimata palgakasvu aeglustumisest püsima tugev.

OECD hoiatas, et valitsuse plaan lubada raha väljavõtmist teisest pensionisambast võib hullemaks teha vanainimeste vaesuse probleemi. «Valitsus peaks ümber mõtlema plaani lubada inimestel lahkuda kohustuslikust eraisikute kogumispensioni skeemist ja sealt raha välja võtta,» manitses OECD.

«Ootuste järgi võtab pensionisääste välja märkimisväärne osa majapidamistest, eriti sellised, kes on võrdlemisi madala sissetulekuga ja suure kalduvusega kulutamisele,» jätkas organisatsioon. «See võib lühiajaliselt suurendada makromajanduslikku volatiilsust ja tõsta pikemas plaanis vanainimeste vaesust, mis on juba niigi kõrgel tasemel,» hoiatas OECD.

Läti majanduskasvu prognoosi langetas organisatsioon 2,3 protsendile sel aastal ja 2,5 protsendile järgmisel. Mais prognoositi Läti majanduskasvuks mõlemal aastal 2,7 protsenti. Läti inflatsiooniks oodatakse vastavalt 2,9 ja 2,3 protsenti, töötuseks aga mõlemal aastal 6,4 protsenti.

Majanduskasv on OECD hinnangul Balti maades tugevaim Leedus, kus see peaks sel aastal olema 3,6 protsenti ja järgmisel 2,5 protsenti. Inflatsiooniks prognoositakse vastavalt 2,3 ja 2,2 protsenti, töötuseks vastavalt 6 ja 5,9 protsenti.

Maailmamajandusele prognoosib OECD 2,9-protsendist kasvu nii tänavu kui ka järgmisel aastal. See on nõrgim näitaja alates rahanduskriisist. Maailmamajandust on rusunud aina süvenevad kaubandussõjad, nõrk investeerimiskeskkond ja poliitiline ebakindlus.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles