Kool, kus laps vastutab ise ja õpetajad ei kamanda (47)

Agaate Antson
, reporter
Copy
Demokraatlikus koolis saavad lapsed ise otsustada, kas tahavad täna ise joonistada või soovivad, et õpetaja neid juhendaks.
Demokraatlikus koolis saavad lapsed ise otsustada, kas tahavad täna ise joonistada või soovivad, et õpetaja neid juhendaks. Foto: Tairo Lutter

Tallinna kunstigümnaasiumi juures avatud Suvemäe koolis otsustavad õpilased ise, kas ja mida nad õpivad.

Kuidas näeb välja kool, kus lastele on antud kogu vabadus ja ka vastutus ise oma õppimist juhtida? Kus laps otsustab ise, mida ja kas ta täna üldse õppida tahab? Hakkab üldse laps sellise vabaduse juures õppima? Postimees käis selle aasta septembris Tallinnas tööd alustanud demokraatlikus koolis kohapeal vaatamas, kuidas sellises koolis õppimine käib.

Koolis ringi jalutades tundub, et tavakooli mõistes on parajasti vahetund. Mõned lapsed mängivad õues, osa õpib raamatukogus koos, osa eraldi, mõned räägivad lihtsalt juttu või liiguvad koolimaja peal ringi. Kisa ja kära ei ole, kuid lapsed on lõbusad ja nii mõnigi pisematest tuleb võõrast ajakirjanikku kallistama. Demokraatlikule koolile kohaselt oli kogu koolipere kogukonna ringis eelnevalt hääletanud, kas nad ikka lubavad ajakirjaniku ja fotograafi oma igapäeva uudistama. Lapsed olid nõus.

«Mina õpin loodusõpetust ise. Tavaliselt õpingi üksinda, sest mulle ei meeldi väga tundides käia,» selgitas Jelisaveta (12)

Kommentaarid (47)
Copy
Tagasi üles