Peeter Järvelaid: Eesti pole maailmas oma õigussüsteemiga üksi

Peeter Järvelaid
Copy
Eestis jõustas riigikogu ülikiiresti seaduseelnõud, millega Mati Alaveri kaasus jäi uuest dopingupoliitikast välja.
Eestis jõustas riigikogu ülikiiresti seaduseelnõud, millega Mati Alaveri kaasus jäi uuest dopingupoliitikast välja. Foto: Tairo Lutter

Lugedes ajakirjandusest intervjuusid meie tippjuristidega, kuidas sai tekkida olukord, kus Eesti on kogunud maailmas kuulsust rahapesuga, selgub nagu läbi lillede huvitav tõsiasi. Kui meie seadusandjad on osanud mõne kuriteo eest määrata üle keskmise rangema karistuse võrreldes ülejäänud Euroopa riikidega, siis rahapesuga võitlev karistuspoliitika ajab muigama. Kui hambutud on pankadele määratavad trahvid ja pangaametnikke peaaegu ei ohustagi kohtukulli ette toomine!

Suusatreener Mati Alaveri võib oodata palju karmim karistus Saksamaal ja Austrias, kui ajakirjandusse lekkinud süüdistused rahvusvahelisse kurjategijate rühmitusse kuulumise kohta paika peavad. Alaveri juhtumi kohtusse jõudmise eel tekkisid meil otsekui nõiavitsast seaduseelnõud, mis riigikogu ülikiiresti jõustas, kuid ikka nii, et Alaveri kaasus uuest dopingupoliitikast välja jääks.

Nagu pankade puhul hakkavad selle juhtumi valdkonna eest vastutajad kordama sama mantrat: “See oli ajal, kui olukord oli teine, ja me ei saanudki aru saada, kuidas tuleks seadusi teha, et need ei looks olukorda, kus teatud kuritegusid on Eestis ohutu ellu viia”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles