Käibesse jõuab erikujundusega kaheeurone münt

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erikujundusega kaheeurone  münt, mis on pühendatud eurosularaha kasutuselevõtu 10. aastapäevale.
Erikujundusega kaheeurone münt, mis on pühendatud eurosularaha kasutuselevõtu 10. aastapäevale. Foto: Illustratsioon

Eestis jõuab alates 2. jaanuarist ringlusse erikujundusega kaheeurone münt, mis on pühendatud eurosularaha kasutuselevõtu 10. aastapäevale.
 

Uue kujundusega kaheeurone mälestusmünt lastakse ringlusse 2012. aastal kõikides euroala riikides kogutiraažiga ligikaudu 90 miljonit münti. Mälestusmünt on käibemünt ehk tavapärane maksevahend, millel on erikujundus, selgitas Ingrid Mitt Eesti Panga avalike suhete büroost.
 
Eesti Pank emiteerib kaks miljonit erikujundusega kaheeurost ja hakkab neid pankadele väljastama 2. jaanuarist.
 
Uue euromündi kujunduse valisid välja euroala elanikud e-hääletusel viie kavandi seast. Kavandid olid Euroopa Komisjoni korraldatud avalikule konkursile esitanud euroala riikide elanikud.
 
Võidukavand sümboliseerib euro tähtsust, kuidas eurost on viimase kümne aastaga saanud ülemaailmselt mõjukas vääring, ja selle mõju inimeste igapäevaelule, kaubandusele, tööstusele ja energeetikale. Seda väljendavad mündil kujutatud inimesed, laev, tehas ja tuuleenergiajaamad. Mündil on kujutatud aastaarvud 2002 ja 2012.
 
Kujunduse autor on Austria Rahapaja elukutseline kujundaja Helmut Andexlinger.
 
Kaheeurose mälestusmündi rahvusliku külje kujundus on kõikidel euroalariikidel ühesugune, kuid erinev on emiteeritava riigi tähis ja servatekst. Eesti mälestusmündil on sõna „EESTI” ning servatekstis sõna „EESTI” püsti ja ümberpöördult.
 
Uue kujundusega kaheeuroseid münte saab osta üksikult või tropsidena Eesti Panga muuseumipoes või e-poes. Mündi hind on tema nimiväärtus ehk kaks eurot.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles