Kaubanduskeskuses voolab veri

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Pärnu haigla verekeskuse doonoripäev Port Artur 2 kaubanduskeskuses ootab uusi ja püsiabistajaid.
Pärnu haigla verekeskuse doonoripäev Port Artur 2 kaubanduskeskuses ootab uusi ja püsiabistajaid. Foto: Mailiis Ollino

Täna ootab Pärnu haigla veretalitus nii uusi kui püsiabistajaid Port Artur 2 kaubanduskeskusse doonoripäevale.

Doonoriks sobivad terved, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilo kaaluvad 18–60aastased inimesed. Peale selle peab vereloovutaja olema Eesti Vabariigi kodanik või olema riigis elanud elamisloa alusel üle aasta.

Kohalik veretalitus julgustab heategijaid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. “Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva,” selgitas Pärnu haigla turundus- ja kommunikatsioonijuht Kätlin Muru ja lisas, et doonoripäevale tulles peab kaasa võtma isikut tõendava dokumendi.

“Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul,” loetles Muru.

Mullu vajas kohalikus haiglas doonoriverd 2357 patsienti, sel aastal praeguseks 2402 haiget: keskmiselt seitse inimest päevas.

Doonorivere toel on võimalikud paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse Muru ütlust mööda vereülekanne ligikaudu 20 000 patsiendile aastas.

“Iga annetatud veredoos päästab kellegi elu,” rõhutas Muru vereloovutuse tähtsust.

Eesti haiglate patsiendid vajavad doonoriverd iga päev, sest verd ei ole võimalik tööstuslikult toota ja selle ainus allikas on doonor. Vere loovutamine on heategevus, mis ei nõua palju aega ega vaeva. 

Pärnu haigla veretalitus ootab vabatahtlikke verd loovutama täna kell 11–16 Port Artur 2 teisel korrusel.

Doonoripäev.
Doonoripäev. Foto: Dmitri Kotjuh

Doonoril on õigus:

  • saada üldist teavet vere käitlemise ja vereülekande kohta,
  • saada teavet vere loovutamisega kaasneda võivatest ohtudest,
  • loobuda vere loovutamisest igal ajal oma soovil,
  • saada teavet oma tervise seisundi, vere kohta tehtud uuringute tulemuste ja loovutatud vere raviks kõlblikkuse kohta,
  • saada tööandjalt vaba aega vere loovutamiseks,
  • isikuandmete salastatusele.
Andmed: Pärnu haigla

Sel aastal on Pärnu haigla veretalitusele verd loovutatud 5221 korral, neist 2147 väljasõitudel. Doonoreid oli kokku 3157, kellest umbes pool tuhat olid esmakordsed vereandjad.

Veretalitus käis väljasõitudel verd kogumas maakonna koolides, asutustes, rahvamajades ja kaubanduskeskuses, aga ka naabermaakonnas Abja-Paluojal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles