Heitlik aasta kärpis Tartust lendajate arvu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flybe esimene maandumine Tartus. Firma alustas Helsingi-Tartu regulaarlendudega.
Flybe esimene maandumine Tartus. Firma alustas Helsingi-Tartu regulaarlendudega. Foto: Margus Ansu

Tartu lennujaama läbis mullu 18 583 reisijat, see jääb alla parimale aastatulemusele, mis on üle 26 000 reisija, ütles Tallinna lennujaama regionaalsete lennujaamade direktor Andres Taimla.

Aasta oli heitlik, sest jaanuarist veebruari lõpuni oli Air Baltic ainus Tartust lende teinud ettevõte, kuid lätlaste firma otsustas Riia lennud lõpetada ja viimane lend oli augusti alguses. Riia lendude reisijate koguarvuks jäi 10 446.

Veebruari lõpust alustas Estonian Air lende Tartu ja Tallinna vahet, sügisesed eksperimendid sõiduplaaniga kärpisid aga reisijate hulka suurel määral. Septembris oli reisijaid 243. Lennujaama aastastatistikasse läks Tallinna ja Tallinnast lendajaid aga kirja 5059.

Statistikast nähtub, et hilisõhtune Tallinnast Tartusse lend on populaarsem varahommikusest Tartust Tallinna lennust. Aasta koondarvud olid vastavalt 2933 ja 2126.

Air Balticu lahkumisega seotud madalaseisust tuli Tartu lennujaama reisijate hulk välja novembris ja detsembris. Need olid esimesed täiskuud oktoobri lõpul Helsingi lende alustanud firmale Flybe. Helsingi lendudel oli 2543 reisijat.

Lennujaama antud statistika ei erista liinilendude reisijaid muudest, sestap ei kirjelda toodud arvud päris täpselt lennukompaniide tulemusi Tartusse lendamisel, kuid ei erine neist palju.

«Reisijate hulgas on palju soomlasi, mispeale julgen arvata, et tartlastele ja Lõuna-Eesti regioonile pole lendamine reisimisviisina veel populaarseks saanud,» ütles Taimla. «Näiteks väike Hiiumaa suutis Kärdla lennujaamale kindlustada üle 10 000 reisija. Kuigi hiidlastel on alternatiiviks praamid nii mandrile kui saarele sõiduks, on sealne reisijate arv olnud pidevas kasvus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles