Kenno Põltsam: Valimised vaid kodanikele

Copy
Valimisõigus peaks olema üks põhiõigusi, mis teeb vahet riigi kodanikul ja muudele selle territooriumil elavatel inimestel.
Valimisõigus peaks olema üks põhiõigusi, mis teeb vahet riigi kodanikul ja muudele selle territooriumil elavatel inimestel. Foto: Urmas Luik

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel on õigus hääletada Eesti kodanikul ja Euroopa Liidu kodanikul, kes valimispäevaks on saanud 16aastaseks ja kelle rahvastikuregistrisse kantud elukoht asub vastavas vallas või linnas. Eestis elav ELi mittekuuluva riigi kodanik või kodakondsuseta isik võib kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel hääletada, kuid ei saa volikokku kandideerida.

1996. aastast on Keskerakond kogunud volikogu valimistel Tallinnas kõige suurema häältesaagi ja nagu teame, on Lasnamäe suurima elanike arvuga linnaosa, kus enamik valijaist on venekeelsed. Nõnda on pealinnas end sisse seadnud võim, kes ei esinda ainult Eesti kodanike, vaid samuti halli passi või mõne välisriigi dokumendiga elanike huve.

Tõsi on, et järjest rohkem kohalikke vene inimesi, eriti nooremad, on omandanud naturalisatsiooni korras Eesti kodakondsuse ja võiks ju arvata, et 50 aasta pärast pole meil ühtegi kodakondsuseta inimest, ent selline mõtlemine pole üksnes naiivne ega vale, vaid ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles