Mark Soosaar: Paludes vabandust

Mark Soosaar
Copy
Kultuuritegelane Mark Soosaar taunis Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse soovi muinsuskaitseala drastiliselt vähendada.
Kultuuritegelane Mark Soosaar taunis Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse soovi muinsuskaitseala drastiliselt vähendada. Foto: Lilli Tölp

Nagu viimasel ajal kombeks on, palun esmalt vabandust Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse kohatu ja kuulajate enamikku solvava sõnavõtu pärast Vanalinna koolis läinud pühapäeval. Juhtus see samas saalis, kuhu 33 aastat tagasi kogunes pea pool tuhat inimest, et muinsuskaitse lipu all alustada Eesti lahtihaakimist Nõukogude Liidust. Ja nüüd, mil võime ise oma kodulinna ja -maa põlisväärtusi hoida ning kasvatada, kuulutab linnapea täissaalile, et valitsus tegi 2006. aastal vea, laiendades Pärnu vanalinna muinsuskaitseala kuurordi ja villade piirkonnale ehk jõest mereni. Lisades, et kaitseala tuleb tagasi tõmmata nõukogude ajal säilinud vanale linnasüdamele.

Julgen siinkohal küsida: kuidas näeks Rannapark ja selles asuv losside ansambel Ammendest kuni Rannahotellini või imeliste tsaariaegsete puitmajade ja eestiaegsete funkvillade ala praegu välja ilma seda vääriselupaika kaitsva regulatsioonita?

Kas linnapea põlispärnakana on tõesti unustanud, kui suure ettevalmistustöö muinsuskaitseala laiendamiseks tegid ära linnakodanikud, luues 2002. aastal Rannapargi päästekomitee? Miks on vaja nullida riigikogu muinsuskaitse ühenduse jõupingutused Trivimi Velliste eestvedamisel, Eesti kunstiakadeemia tollase õppejõu Mart Kalmu ja tema arhitektuuritudengite panus, kunstiajaloolase Leele Välja põhjalikud uuringud, maavanem Toomas Kivimägi innustatud toetus ideele, et Pärnu kuurordi üleriigilise kaitse alla võtmisega minnakse tulevikus edasi ja see esitatakse UNESCO maailmapärandi nimekirja World Heritage?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles