Koolilaste nutisõltuvust ravitakse kummikeksu ja footbag’idega

Märt Pilme
, reporter
Copy
Projekt “Vahetund” paneb õpilased proovile kummikeksus ja footbag’i mängimises.
Projekt “Vahetund” paneb õpilased proovile kummikeksus ja footbag’i mängimises. Foto: Elmo Riig

Heategevuslik algatus “Vahetund.ee”, muutmaks vahetundide ajal nutitelefonis istuvaid õpilasi aktiivsemaks, on kogunud palju toetajaid ning kõigest mõne kuuga on koolidele kummikeksu ja footbag’ide soetamiseks annetatud juba üle 20 000 euro.

Projektiga “Vahetund.ee” saab iga kool liituda kodulehel, misjärel selgitatakse välja 1.–4. klassi õpilaste arv ja annetajate abiga paigaldatakse siis kooli hoiukastid koos mänguvahenditega.

“Oleme küll PISA tabeli järgi esimeste seas, kuid koolilaste heaolu- ja õnneindeksi tabelis uuringute järgi aga viimaste seas. Stressi- ja depressioonitase järjest tõuseb,” nentis projekti algatanud Tallinn Moon Rotary klubi liige Kee Abel. “Lapsed ei mängi ega suhtle enam sellisel moel nagu vanasti. Soomes on hakatud välja koolitama õpetajaid, kes õpetavad lastele mängimist. Noorte suhtlusprobleemid aga viivad meid probleemideni täiskasvanueas, kui inimesed ei oska enam teistega arvestada ega omavahel suhelda.”

Praeguse seisuga on Pärnumaa õppeasutustest projektiga liitunud Are ja Audru kool, Kilingi-Nõmme gümnaasium, Lindi lasteaed-algkool, Paikuse, Pärnu Kuninga tänava, Pärnu Rääma, Pärnu Vanalinna, Pärnu-Jaagupi ja Surju põhikool, Koonga, Lõpe ja Pärnjõe kool, Juurikaru põhikool, Kergu, Kõmsi ja Vahenurme lasteaed-algkool, Tootsi lasteaed-põhikool, Uulu põhikool, Virtsu kool ja Vändra gümnaasium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles