Prokuratuur: Matusebüroo süütamine oli tellimustöö

Meelis Kalme
Copy
Põlema süüdatud matusebürood laastanud kahjutuli jättis endast maha rusuva vaatepildi.
Põlema süüdatud matusebürood laastanud kahjutuli jättis endast maha rusuva vaatepildi. Foto: Elin Hein

Prokuratuuri teatel saatis Lääne ringkonnaprokuratuur kohtusse süüdistuse, mille järgi nõustus 29aastane Edgar Pärnus kabelit-surnukuuri süütama tuttava Silveri ettepanekul. Prokuratuur süüdistab Edgarit võõra vara rikkumises või hävitamises ja Silverit kuriteole kihutamises.

Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe tunnustas Lääne prefektuuri uurijaid, sest selgeks tehti nii teo motiivid, süütaja kui organiseerija. “Prokuratuuri versioonis oli süütamise eesmärk selle konkreetse matusebüroo kahjustamine, sest 32aastasel Silveril oli tekkinud matusebüroo omanikega konflikte. Silveri plaanide kohaselt pidi tal tulevikus tekkima osalus OÜ Pärnu Krematooriumis ja ta soovis kahjustada krematooriumi konkurenti,” ütles prokurör Tuulemäe.

“Sellist tüüpi kuritegu, mille käigus konkurendi maja pannakse põlema, tuleb tuttav ette 1990ndatest ja võiks nüüd ajalukku jäädagi,” nentis prokurör.

Ametlik seos krematooriumiga Silveril puudub ja Pärnu Krematooriumile juriidilise isikuna ei ole süüdistust esitatud. Edgar töötas krematooriumis, kuid oli enne seda töötanud Silveri ettevõttes.

Veel süüdistab prokuratuur Edgarit surnukehade vääritus kohtlemises, sest ta oli kaht tuhastamisele toodud surnukeha pildistanud. “Kui tööülesanne või muu mõistlik vajadus võõra inimese surnukeha ülespildistamiseks puudub, pole vaja seda teha,” selgitas prokurör.

Eelmise aasta 24. augustil Pärnus Sillutise tänaval põlengus ulatuslikke kahjustusi saanud kabel-surnukuur on osa arhitektuurimälestiseks kuulutatud vana haigla kompleksist, seetõttu esitati esialgu kahtlustus kultuurimälestise rikkumise või hävitamise paragrahvi alusel. Süüdistus on esitatud siiski teise, võõra asja rikkumise või hävitamise paragrahvi alusel, sest uurimisega ei olnud võimalik tõendada, et süüdistatavad pidanuks olema maja kaitsealusest staatusest teadlikud.

Kriminaalmenetlust korraldas Lääne prefektuur ja juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.

Põlengu tagajärjel said ruumid vee- ja tahmakahjustusi.
Põlengu tagajärjel said ruumid vee- ja tahmakahjustusi. Foto: Elin Hein

Põleng tekitas kahju üle 40 000 euro

Sillutise tänaval Viimse Tee matusebüroos puhkenud tulekahjust sai häirekeskus teate 24. augusti varahommikul kella nelja paiku. Toimunu jäi turvakaamera salvestisele, millelt nähtus, kuidas süütaja purustas büroo akna ja viskas hoonesse anuma.

Sündmuskohale jõudnud päästjad kustutasid leegid matusebüroo leinasaalis, kabelis ja pööningul. Põlengu tagajärjel said ruumid vee- ja tahmakahjustusi. Päästjad kustutasid põlengu kella 4.24ks.

Juhtumit kommenteeris toona Lääne prefektuuri operatiivjuht Sander Peremees: “Esialgseil andmeil sai tulekahju alguse, kui seni tuvastamata isik purustas matusebüroo akna ja viskas hoonesse süttiva vedelikuga anuma.”

Matuseteenuseid korraldava Viimse Tee juhataja Maie Rohumägi ütlust mööda ärkas abikaasa öösel teate peale, et matusemaja signalisatsioon on tööle hakanud. Kui 25 kilomeetri kauguselt kodust kohe linna sõitnud mees kohale jõudis, imbus katusest suitsu ja mees teavitas häirekeskust. Maja salvestusseadmetelt on näha, kuidas nokamütsiga sale mees, pea kapuutsiga varjatud, purustab maja hoovipoolse akna telliskiviga ja viskab sellele järele avatud kanistri.

“Kuritegu pandi toime sihilikult, selles pole mingit kahtlust,” sõnas Rohumägi toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles