Järelvaadatav ⟩ Pärnu 20 linnavolinikku esitasid linnapeale umbusaldusavalduse (6)

Copy
Pärnu linnavolikogu istung.
Pärnu linnavolikogu istung. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu esimees Andres Metsoja kutsus täna õhtuks kokku volikogu erakorralise istungi linnapea Romek Kosenkraniusele umbusaldusavalduse esitamiseks. Kell 18 alanud istungit saab Pärnu Postimehe digilehes järelvaadata.

Pärnu 20 linnavolinikku esitasid täna linnapeale umbusaldusavalduse, volikokku kuulub 39 liiget.

Umbusalduse algatajad kuuluvad Reformierakonna ja Isamaa fraktsiooni, nendega liitus volikogu ainus sotsiaaldemokraat Kalev Kaljuste. Valimisliidu Pärnu Ühendab, Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) 19 esindajat ei osalenud istungil.

Pärnu võimuliidu moodustavad praegu Pärnu Ühendab, Keskerakond ja Isamaa. Opositsioon koosnes Reformierakonna ja EKRE esindajatest. Nüüd on Isamaa ja Reformierakond umbusaldamiseks seljad kokku pannud ja soovivad uut koalitsiooni luua. 19 volinikust koosnev valimisliidu, Keskerakonna ja EKRE liit on samuti uue koalitsiooni moodustamiseks kõnelusi pidanud, kuid selle moodustamiseks napib neil hääli. Kaljuste kuulus varem valimisliidu fraktsiooni, kuid astus sellest välja.

Umbusaldusavaldust hakatakse arutama 5. märtsi istungil. Linnapea Kosenkranius kuulub valimisliitu, volikogu esimees Metsoja Isamaasse.

 

Möödunud neljapäeval andsid linnavolikogu Isamaa, Reformierakonna fraktsiooni liikmed ja Kaljuste Metsojale üle avalduse kutsuda kokku volikogu erakorraline istung.

"Ettepanek on arusaadav ja ma kutsun 25. veebruaril volikogu istungi erakorraliselt kokku," sõnas Metsoja toona.

Eete tegid volikogu liikmed Irina Talviste, Toomas Kivimägi, Jüri Lebedev, Jane Mets, Enn Raadik, Toomas Rõhu, Marika Valter, Urmas Sule, Laura Kiviselg, Metsoja, Jaanus Põldmaa, Aare Arva, Rain Jung, Ago Kalmer, Ilme Seepere, Mari Sutt, Merle Lillak, Kai Oraste, Eino Ojandu ja Kaljuste.

Umbusaldusavaldus linnapea Romek Kosenkraniusele 

Pärnu linn on pärast 1. novembrit 2017 omavalitsus, mis ühendab endas ajaloolise Pärnu linna ning Audru, Paikuse ja Tõstamaa valla. Niisugune omavalitsus nõuab tulenevalt oma elanike erinevast elukorraldusest, tavadest ja toimetuleku vajadustest senisest teistsugust ühist valitsemisviisi. Ka ühiskonnas laiemalt toimuv ja oodatav areng viitab pigem inimese- ja kogukonnakeskse, detsentraliseeritud valitsemise suunalistele muutustele kui tsentraalse ja võimukeskse juhtimise vajalikkusele.

Eesti tervikliku ja tasakaalustatud arengu eeldus on koostöö ning otsustusõiguste ja vastutuse jagamine võimalikult laial pinnal. Vaatamata Isamaa erakonna esindajate korduvatele pingutustele ei ole linnapea juhitud valimisliidu Pärnu Ühendab ja Eesti Keskerakonna fraktsiooni liikmed eelkirjeldatud põhimõtetele tugineva valitsemismudeli rajamist vajalikuks pidanud. Osavaldade ega linnaosade elanike häält ei ole meie hinnangul Pärnu juhtimisel küllalt arvesse võetud ega ole neile antud vajalikul määral vastutust oma kogukonna elu ise korraldada.

Valimisliidu ja Keskerakonna otsustav vastuseis 2021. aastal eelseisvate kohalike omavalitsuste valimiste korraldamisele kahes valimisringkonnas vähendaks kohapealse otsustamise ja omavalitsuse elu olulistes küsimustes kaasarääkimise võimalusi tulevikus veelgi. Kuna siin on tegemist põhimõttelise ilmavaatelise küsimusega – küsimusega valitsemisviisist, kodanike esindatusest ja kaasatusest olukorras, kus linn ulatub kaugele linnamüüride taha ja Pärnu ootab endaga liituma kogu Pärnumaad – on meil võimatu sellist vastuolu ignoreerida. Pärnu ei tohi muutuda arengu vedurist piduriks!

Tulenevalt eeltoodust ei pea Eesti Reformierakond, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond võimalikuks Romek Kosenkraniuse jätkamist Pärnu linnapeana.

Pärnu linnavolikogu Reformierakonna, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed: Irina Talviste, Toomas Kivimägi, Jüri Lebedev, Jane Mets, Enn Raadik, Toomas Rõhu, Marika Valter, Urmas Sule, Laura Kiviselg, Andres Metsoja, Jaanus Põldmaa, Aare Arva, Rain Jung, Ago Kalmer, Ilme Seepere, Mati Sutt, Merle Lillak, Kai Oraste, Eino Ojandu, Kalev Kaljuste

Andmed: Pärnu linnavalitsus

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles