Eriolukord ⟩ Avalikke kohti tasub vältida, kuid poes ja apteegis tohib käia

Lauri Habakuk
, Pärnu Postimehe tegevtoimetaja
Copy
Peaminister Jüri Ratas, siseminister Mart Helme, sotsiaalminister Tanel Kiik ja välisminister Urmas Reinsalu selgitasid tänahommikusel valitsuse pressikonverentsil eile kehtestatud eriolukorda.
Peaminister Jüri Ratas, siseminister Mart Helme, sotsiaalminister Tanel Kiik ja välisminister Urmas Reinsalu selgitasid tänahommikusel valitsuse pressikonverentsil eile kehtestatud eriolukorda. Foto: Sander Ilvest

Eile õhtul kehtestatud eriolukord ei puuduta pulmi ega matuseid, aga kui vähegi võimalik, tuleks edasi lükata sünnipäevapeod ja muud kokkusaamised. Avalikke kohti tasub vältida, kuid kui inimene pole karantiinis, võib ta käia poes või apteegis.

Peaminister Jüri Ratas, siseminister Mart Helme, sotsiaalminister Tanel Kiik ja välisminister Urmas Reinsalu selgitasid tänahommikusel valitsuse pressikonverentsil eile kehtestatud eriolukorda.

Eriolukord kehtib 1. maini. Ratas rõhutas, et valitsuse prioriteet on kaitsta Eesti inimeste tervist. Seda enam, et eile tuvastati koroonaviiruse riigisisene levik.

Täna hommikuks oli tehtud kindlaks 41 koroonaviirusega nakatunut. Selleks ajaks oli võetud 584 proovi.

Eriolukord tähendab seda, et keelatud on avalikud kogunemised. Koolid suletakse, õpitakse interneti kaudu. Maismaapiiril, sadamas ja lennujaamades peavad inimesed täitma ankeedi, avaldades oma andmed ja info, kust nad tulevad. 1. maini on suletud muuseumid, kinod ja teatrid.

Samal ajal toonitas peaminister, et paanikaks pole põhjust ja poejärjekorda seisma ei pea minema. Nagu märkis Kiik, pole poes või apteegis käimine siiski keelatud.

Küll tuleks kõik üritused, mis võimalik, sotsiaalministri sõnutsi edasi lükata. Ta soovitas vältida näiteks jõusaalide külastamist ja viibida selle asemel värskes õhus, kus viirus ei levi.

„Mida vähem on inimkontakte, seda suurem on tõenäosus, et viirus ei levi,“ sõnas Reinsalu.

Ratase väitel on valitsus valmis rakendama mis tahes inimeste lähikontakti piiravaid meetmeid, kui seda on vaja. Kui valitsuse kriisikomisjon täna kell 14 taas koguneb, kerkib muu hulgas esile päevakeskuste sulgemise teema.

Peaminister Jüri Ratase väitel on valitsus valmis rakendama mis tahes inimeste lähikontakti piiravaid meetmeid, kui seda on vaja.
Peaminister Jüri Ratase väitel on valitsus valmis rakendama mis tahes inimeste lähikontakti piiravaid meetmeid, kui seda on vaja. Foto: Sander Ilvest

Ratas kinnitas, et eriolukord ei puuduta pulmi ega matuseid, aga kui vähegi võimalik, tuleks edasi lükata sünnipäevapeod ja muud  kokkusaamised. Ta möönis, et loomulikult on sündmusi, näiteks peied, mida ei saa edasi lükata. Siis tuleb võtta kasutusele aga kõikvõimalikud vahendid, et üritus kulgeks ohutult.

Komisjoni eesmärk on pehmendada majanduslangust. Ratase sõnutsi on riigil olemas tagatised. Oluline on koostöö pangandussektori ja KredExiga. Need kohtumised seisavad ees lähipäevil.  Valitsus on võtnud peaministri kinnitusel suuna, kus riik on valmis avalikke investeeringuid suurendama, et töökohad säiliksid.

Reinsalu ei välistanud muude riikide kodanikele sissesõidukitsenduste kehtestamist, kui see peaks osutuma vajalikuks.

Kiik tõi esile, et haiguse riskirühm on eakad. Nende kaitsmiseks kehtib haiglates ja hooldekodudes külastuskeeld.

Sotsiaalminister Tanel Kiik selgitas, et eriolukorra kehtestamine oli vajalik, kuna sellega saab kiiremini otsuseid vastu võtta. „Tervist tagasi ei saa, kui see võetud on,“ toonitas Kiik. „Praegu pole aeg lõbutsemiseks.“
Sotsiaalminister Tanel Kiik selgitas, et eriolukorra kehtestamine oli vajalik, kuna sellega saab kiiremini otsuseid vastu võtta. „Tervist tagasi ei saa, kui see võetud on,“ toonitas Kiik. „Praegu pole aeg lõbutsemiseks.“ Foto: Sander Ilvest

Suurt tähelepanu pöörab valitsus Kiige ütlust mööda isikukaitsevahendite hankimisele. Ta tõdes, et nende riikitoomine on takistatud. Oluline on vältida isikukaitsevahendite muretsemisel bürokraatiat. Kiik tõi näite, et Itaalias on kõnealuse viirusega võitlemisel olnud üks suuremaid probleeme tervishoiutöötajate haigestumine.

Kiik selgitas, et eriolukord tuli kehtestada, kuna sellega saab kiiremini otsuseid vastu võtta. „Tervist tagasi ei saa, kui see võetud on,“ toonitas minister. „Praegu pole aeg lõbutsemiseks.“

Kiik selgitas ajakirjanikele, miks valitsus pole otsustanud lasteaedu sulgeda. „ Lapsed on meie kalleim vara, aga see viirus pole lastele kaugeltki nii ohtlik kui eakatele,“ lausus sotsiaalminister. Ta nentis, et lapsevanemad peavad käima tööl, ja rõhutas, et iseäranis keeruliseks võib olukord muutuda siis, kui lasteaedade sulgemise tõttu peaksid koju jääma riiklikult tähtsate teenuste pakkujad, näiteks arstid või politseinikud.

Kui lasteaias tekib nakkusoht, pannakse see kinni. Just praeguses koguses on seni kehtestatud meetmed Kiige hinnangul mõistlikud, kuid ta ei välistanud, et kunagi tuleb hakata lasteaedugi sulgema.

Kiik selgitas, miks kergemate sümptomitega inimesele võidakse häirekeskusest öelda, et tema juurde tullakse homme või ülehomme. Iga proovi võtmisel kasutatakse ühekordseid erikaitsevahendeid. Samuti on piiratud inimressurss.

„Kui on sümptomid, olgu tegemist koroonaviiruse või muu nakkusega, on nii või teisiti mõistlik olla kodus,“ tõdes Kiik, tuues esile, et kõnealuse haiguse puhul ravitakse sümptomeid. Pealegi võib liiga vara tehtud test anda patsiendile vale kindluse: test osutub negatiivseks, ehkki inimene on tegelikult nakatunud.

Eriti keeruline on siseminister Mart Helme sõnutsi töö sadamates. Peatada ei saa kaubavedu. Iseäranis seetõttu, et veetakse ravimeidki.
Eriti keeruline on siseminister Mart Helme sõnutsi töö sadamates. Peatada ei saa kaubavedu. Iseäranis seetõttu, et veetakse ravimeidki. Foto: Sander Ilvest

Kiige teatel pole seni nakatunud riskirühma inimesed. Haiglates pole plaanilist ravi peatatud: kõik patsiendid saavad vajalikku ravi. Kui on juba üle 100 nakatanu, võib sotsiaalministri sõnutsi juhtuda, et praegust süsteemi ümber vaatama.

Ratas tõi esile iga indiviidi vastutuse. Tarvidusel võetakse kasutusele aga konkreetsed meetmed. „Kui on karantiin ja kaks nädalat, siis nii on,“ rõhutas peaminister. Kui karantiini määratul pole lähedasi, kes tooks näiteks süüa, peab appi tulema omavalitsus.

Piiril karantiini pandud peavad Helme sõnutsi olema isoleeritud. Politsei võib kõrvale kutsuda inimesed, kes tulevad riiskipiirkonnast või kellel kaugtemperatuurimõõtja tuvastab palaviku.

Piiripunktid mehitatakse meditsiinitöötajatega. „See on väga suur väljakutse. Oleme kaardistanud, kust selle ressursi leiame, aga me leiame,“ kinnitas siseminister.

Eestisse saabujaid teavitatakse, et nad võivad siin sattuda karantiini.

Eriti keeruline on Helme sõnutsi töö sadamates. Peatada ei saa kaubavedu. Iseäranis seetõttu, et veetakse ravimeidki.

Tallink lõpetas tänasest kruiiside müügi.

Kiige sõnutsi on praktika näidanud, et koroonaviirus levib kiiresti. Eriolukord ongi selleks, et nakatunute arv ei tõuseks plahvatuslikult. Haigusjuhud tuleb varakult avastada ja teada õiget nakatunute arvu. Siht on see, et nakatunute arv ei kasvaks liiga kiiresti ja viirus ei jõuaks riskirühmadesse.

„Mida vähem on inimkontakte, seda suurem on tõenäosus, et viirus ei levi,“ sõnas Reinsalu.
„Mida vähem on inimkontakte, seda suurem on tõenäosus, et viirus ei levi,“ sõnas Reinsalu. Foto: Sander Ilvest
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles