Pärnu linnavalitsuse kriisikomisjon kehtestas meetmed koroonaviiruse tõkestamiseks

Pärnu Postimees
Copy
Droonifoto Pärnu kesklinnast.
Droonifoto Pärnu kesklinnast. Foto: Ardi Truija

Seoses Eestis välja kuulutatud eriolukorraga kutsus Pärnu linnapea Romek Kosenkranius täna hommikul kokku linnavalitsuse kriisikomisjoni, kes kehtestas meetmed koroonaviiruse tõkestamiseks Pärnu linnas ja tema osavaldades.

“Me ei tohi kaotada pead ega tekitada paanikat. Peame säilitama selge mõistuse ja rakendama meetmeid viiruse leviku tõkestamiseks. Pärnu linnas pole praeguseks tuvastatud ühtegi nakatunut, kuid meie inimesi on vaja kaitsta,” rõhutas linnapea.

Kosenkranius kutsus üles käituma rahulikult, mitte tekitama paanikat ja vältima olukordi, kus inimesed võivad üksteist nakatada.

“Kaubandusettevõtted ja poeketid on kinnitanud, et toiduainete varudest piisab ja tarneahelad töötavad ning ajutisi probleeme esineb vaid kauba etteveoga, sest teatud esmatarbekaupa ja toiduaineid ostetakse tavapärasest kordi rohkem. Pärnu linna kriisikomisjon on otsustanud rakendada meetmed üksnes haiguse leviku tõkestamiseks,” selgitas Kosenkranius.

Haridusasutused

Valitsuse otsuse kohaselt suletakse esmaspäevast, 16. märtsist kõik Eesti üldhariduskoolid. Täna selgitavad koolid õpilastele e-õppe toimimist. “Koolide töötajatel säilib juurdepääs oma töökohale, välja arvatud riskirühma kuuluvatel töötajatel. Need on inimesed, kes viimasel ajal on käinud riskipiirkondadeks kuulutatud välisriikides puhkamas, kes on Saare- Võru-, Harjumaal ja mujal võinud kokku puutuda nakkusohtlike inimestega, ning muidugi haigusnähtudega inimesed,” rääkis Kosenkranius.

Pedagoogid ei pea kogu aeg koolimajas viibima, kuid lastel ja lapsevanematel peab olema võimalus töö ajal nendega telefoni või arvuti kaudu suhelda. Õpilastel tuleb jälgida koolist tulevat infot, kooli kodulehte ja e-õppekeskkonda.

Õppetööd jätkab Pärnu Päikese kool. Kriisikomisjon soovitab lapsevanematel, kellel on võimalik, lapsed koju jätta. Analoogselt üldhariduskoolidega ei tohi riskirühma kuuluvad kooli töötajad tööle minna, haigustunnustega õpilased tuleb koju jätta.

Pärnu ja osavaldade lasteaiad jäävad esialgu avatuks. Kui kas või ühel mudilasel avastatakse koroonaviirus, tuleb kogu lasteaed kinni panna ja selle aia lapsi ei tohi teistesse lasteaedadesse paigutada. Kriisikomisjoni soovitab hoolimata lasteaedade töötamisest kõigil, kellel võimalik, võsukesed koju jätta.

Huvikoolid ja noortekeskused on homsest suletud. Töötajad peavad olema telefoni või arvuti kaudu kättesaadavad. Huviringe ja treeninguid ei toimu.

Nimetatud asutused on kinni 30. märtsini, misjärel otsustatakse, kas need jäävad veel suletuks või avatakse.

Sotsiaalasutused

Eakate hooldekodudes on kehtestatud külastuskeeld. Esmaspäevast suletakse Pärnu sotsiaalkeskuse üksused Metsa 16 (eakate päevakeskus), Riia mnt 70 (puuetega inimeste keskus) ja Paikuse päevakeskus Tiigi 2. Ühtegi avalikku üritust seal ei toimu, küll teenindatakse Riia mnt 70 puuetega inimesi igapäevaelu toetamise teenusel ning päeva- ja nädalahoiu teenusel.

Eakate koduteenused jätkuvad. Täiskasvanute varjupaik jääb avatuks, kuid varasemast hoolikamalt jälgitakse hügieeninõudeid. Haigusnähtudega isikud eraldatakse. Varjupaigas saab ka päevasel ajal viibida.

Laste turvakodu tegutseb edasi, järgitakse hügieeninõudeid. Laste perekodud on külalistele suletud.

Nimetatud asutused on kinni 30. märtsini, misjärel otsustatakse, kas need jäävad veel suletuks või avatakse.

Kultuuriasutused

Kõik linnavalitsuse ja tema allasutuste korraldatud avalikud üritused jäävad ära. Nooruse maja, Raeküla Vanakooli keskus ja teised avatud kultuurikeskused suletakse. Kriisikomisjon soovitab tungivalt ka kõik Pärnu ja tema osavaldade ööklubides, pubides ja teistes meelelahutusasutustes toimuvad üritused ära jätta.

Nimetatud asutused on kinni 30. märtsini, misjärel otsustatakse, kas need jäävad veel suletuks või avatakse.

Pärnu keskraamatukogu ja tema haruraamatukogud linnas, Audrus, Lindil, Jõõpres, Lavassaares, Aruväljal, Tõstamaal, Pootsis, Tõhelas ja Paikusel on 16.–30. märtsini suletud. Raamatuid saab tagasi viia tagastuskasti. Suletud päevadel on viivis peatatud. Kõik märtsis ja aprillis planeeritud üritused on tühistatud. Kes tahab kodusolemise ajaks endale head lugemist varuda, saab seda teha täna ja homme, 13. ja 14. märtsil.

Linnavalitsus ja osavallakeskused

Linnavalitsuses ja osavallakeskustes piiratakse külastajate liikumist. Kokkulepitud kohtumised jäävad ära, suhtlus toimub telefoni või arvuti kaudu. Pärnus Suur-Sepa 16 linnavalitsuses pääseb üksnes fuajeesse, kus on võimalik infospetsialistidega suhelda ja äärmisel vajadusel eraldi ruumis linnavalitsuse töötajatega kohtuda. Samuti eraldatakse kinnised ja avatud tsoonid osavallakeskustes.

Linnavalitsuse ja linna allasutuste töötajate lähetused on 12. aprillini tühistatud, samuti ei toimu külaliste vastuvõtte selle kuupäevani.

Linnavalitsuse infotelefonid on 444 8200 ja 15 505, e-posti aadress linnavalitsus@parnu.ee. Töötajate kontaktid leiab kodulehelt. Linnavalitsuse fuajeesse paigaldatakse spetsiaalne postkast, kuhu saab paberdokumente ja kirju jätta.

Niisugune olukord kehtib 30. märtsini, misjärel otsustatakse, kas perioodi pikendatakse või see lõpetatakse.

Ühistransport

Pärnu ja Pärnumaa ühistranspordis kehtib tänasest eriolukord. Linna- ja linnalähibusside esiust ei avata ja sõitjate salongis piiratakse lindiga juhi töökohale lähenemist. Bussijuhid ei müü pileteid, kasutada tuleb validaatoreid.

Kõikides ühissõidukites desinfitseeritakse vähemalt korra päevas kinnihoidmistorusid ja käepidemeid.

Linnavalitsus palub järgida Pärnu linna ja selle allasutuste kodulehekülgi.

Kriisikomisjoni lisakorraldustest ja -piirangutest antakse teada meedia vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles