Eriolukord: avalikke kohti tasub vältida, kuid poes ja apteegis tohib käia

Copy
Valitsus kogunes ­eile lausa kahel korral pressikonverentsiks, et ajakirjanduse kaudu üldsust välja kuulutatud eriolukorrast ­teavitada.
Valitsus kogunes ­eile lausa kahel korral pressikonverentsiks, et ajakirjanduse kaudu üldsust välja kuulutatud eriolukorrast ­teavitada. Foto: Sander Ilvest

Pärnu haigla ja terviseameti analüüsid tuvastasid eile Pärnumaal kaks esimest koroonaviirusega naka­tunut, Eestis on kehtestatud eriolukord ja nakatunute arv on lühikese aja jooksul märkimisväärselt kasvanud.

Ülemöödunud ööpäeval tegi Pärnu haigla kiirabi viirusinfektsioonide sümptomite avaldumise kutsetele 18 väljasõitu. Nende seas võeti COVID-19 kahtlusega patsientidelt analüüs. Vastustest, mille tulemused tulid eile kella 15ks, osutus positiivseks üks. Tegemist on patsiendi kodus võetud analüüsiga ja ta viibib kodusel ­ravil. Teise nakatunu tuvastas Pärnumaal terviseameti analüüs.

Pärnu haigla pressiesindaja Margit Suhhostavets ütles, et mõlemad proovid on võetud patsientidelt kodustes tingimustes ja nad viibivad kodusel ravil.

Suhhostavets märkis, et kui inimene kahtlustab haigestumist COVID-19-sse, tuleks nõu pidada kas oma perearstiga või helistada perearsti nõuandeliinil 1220. Suurema tervisemure (nagu ­hingamisraskused) korral tuleks helistada hädaabinumbril 112. Kindlasti ei tohiks pöörduda otse haigla erakorralise meditsiini ­osakonda, sest sellisel juhul võib inimene viirust edasi levitada.

Eile pealelõunal kogunes Pärnumaa omavalitsuste liidu (POL) üldkogu, et vahetada infot ja korraldada tegevust eriolukorra tingimustes. SA Pärnumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Erik Reinhold teatas, et kõik omavalitsusjuhid andsid ülevaate rakendatud abinõudest viiruse leviku tõkestamisel ja omavalitsusasutuste töö ümberkorraldamisel. Olukorra ülevaate andis ka Pärnu haigla juht Urmas Sule.

“Arutati lasteaedade töö jätkamise küsimust, mis on antud kohalike omavalitsuste pädevusse,” ­ütles Reinhold ja lisas, et praegu lasteaedades töö jätkub. Tema ­sõnutsi otsustati jätkata pidevat olukorra jälgimist ja regulaarset infovahetust, et vajadusel tegevust kogu maakonnas korraldada.

“Omavalitsusjuhid soovitavad kõigil elanikel säilitada rahu ja järgida ametlikke juhiseid. Omavalitsusasutuste töö korraldatakse ümber nii, et inimesed puutuksid vähe kokku, kuid avalike teenuste kättesaadavus ei kannataks tuntavalt,” selgitas Reinhold.

Peaminister Jüri Ratas kinnitas eile, et eriolukord ei puuduta pulmi ega matuseid, aga kui vähegi võimalik, tuleks edasi lükata sünnipäevapeod ja muud kokkusaamised. Avalikke kohti tasub vältida, kuid kui inimene pole karantiinis, võib ta käia poes või apteegis.

Eile hommikul valitsuse pressikonverentsile kogunenud peaminister Ratas, siseminister Mart Helme, sotsiaalminister Tanel Kiik ja välisminister Urmas Reinsalu selgitasid, mida kehtestatud eriolukord kaasa toob.

Eriolukord kehtib 1. maini. Ratas rõhutas, et valitsuse prioriteet on kaitsta Eesti inimeste tervist. Seda enam, et eile tuvastati koroonaviiruse riigisisene levik.

Vabariigi valitsuse korraldus

12. märts 2020 nr 76

Eriolukorra väljakuulutamine Eesti Vabariigi haldusterritooriumil

Eesti Vabariigi põhiseaduse § 87 punkti 8 ning hädaolukorra seaduse § 13, § 19 lõike 1, § 21 lõike 1 ja § 23 alusel:

1. Eesti Vabariigi valitsus: 1) kuulutab välja eriolukorra seoses COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse pandeemilise ­levikuga maailmas, viiruse Eesti-sisese leviku tuvastamisega ja laienemise suure tõenäosusega ja sellest tingitud massilise nakatumise ohuga ning vajadusega rakendada hädaolukorra seaduse 4. peatüki 2. jaos sätestatud juhtimiskorraldust ning anda võimalus rakendada vajaduse korral samas peatükis sätestatud meetmeid. Viiruse levikust põhjustatud hädaolukorda ei ole võimalik lahendada ilma hädaolukorra seaduses sätestatud ­juhtimiskorraldust rakendamata; 2) määrab eriolukorra piirkonnaks Eesti Vabariigi haldusterritooriumi; 3) määrab eriolukorra juhiks peaministri.

2. Eriolukord kehtib 1. maini 2020, kui valitsus ei otsusta teisiti.

3. Massiteabevahendite valdajatel ja elektroonilise side ettevõtjatel avaldada korraldus viivitamata, muutmata kujul ja tasuta.

4. Korraldus jõustub selle allakirjutamisel.

Peaminister Jüri Ratas

Riigisekretär Taimar Peterkop

Eile hommikul teatas valitsus koroonaviiruse 41 juhtumist Eestis, pärastlõunasel pressikonverentsil andis siseminister Helme teada, et nakatunuid võib olla suurusjärgus 70. Terviseamet polnud seda infot lehe trükkimineku ajaks kinnitanud. Kiige ütlust mööda on praktika näidanud, et koroonaviirus levib kiiresti. Eriolukord ongi selleks, et nakatunute arv ei tõuseks plahvatuslikult. Siht on see, et nakatunute arv ei kasvaks liiga kiiresti ja viirus ei jõuaks riskirühmadesse.

Eriolukord Eestis tähendab ­seda, et keelatud on avalikud kogunemised. Koolid suletakse, õpitakse interneti kaudu. Maismaa­piiril, sadamas ja lennujaamades peavad inimesed täitma ankeedi, avaldades oma andmed ja info, kust nad tulevad. 1. maini on suletud muuseumid, kinod ja teatrid.

Samal ajal toonitas peaminister, et paanikaks pole põhjust ja poejärjekorda ei pea seisma minema. Nagu märkis Kiik, pole poes või apteegis käimine keelatud.

Ratase väitel on valitsus valmis rakendama mis tahes inimeste lähikontakti piiravaid meetmeid, kui vaja.

Komisjoni eesmärk on pehmendada majanduslangust. Ratase sõnutsi on riigil tagatised. Oluline on koostöö pangandussektori ja KredExiga. Need kohtumised seisavad ees lähipäevil. Valitsus on võtnud peaministri kinnitusel suuna, mille järgi riik on valmis avalikke investeeringuid suurendama, et töökohad säiliksid.

Reinsalu ei välistanud muude riikide kodanikele sissesõidu­kitsenduste kehtestamist, kui see peaks osutuma tarvilikuks.

Kiik tõi esile, et haiguse riskirühm on eakad. Nende kaitseks kehtib haiglates ja hooldekodudes külastuskeeld. Suurt tähelepanu pöörab valitsus Kiige ütlust mööda isikukaitsevahendite hankimisele. Ta tõdes, et nende riikitoomine on takistatud. Kiik tõi näite, et Itaalias on kõnealuse viirusega võitlemisel olnud üks suuremaid probleeme tervishoiutöötajate haigestumine.

Sotsiaalminister selgitas, et eriolukord tuli kehtestada, kuna sellega saab kiiremini otsuseid vastu võtta. “Tervist tagasi ei saa, kui see on võetud,” toonitas minister. “Praegu pole aeg lõbutseda.”

Kiik selgitas ajakirjanikele, miks valitsus pole otsustanud lasteaedu sulgeda. “Lapsed on meie kalleim vara, aga see viirus pole lastele kaugeltki nii ohtlik kui ­eakatele,” lausus sotsiaalminister. Ta nentis, et vanemad peavad käima tööl, ja rõhutas, et iseäranis keeruliseks võib olukord muutuda siis, kui lasteaedade sulgemise tõttu peaksid koju jääma riiklikult tähtsate teenuste pakkujad, näiteks arstid või politseinikud.

Eriolukorra tõttu suletud asutused

  • Üldhariduskoolid 16.–30. märts
  • Maanteeameti teenindusbüroo 16. märtsil (edasine selgub 16. märtsil)
  • Huvikoolid ja noortekeskused 14.–30. märts
  • Pärnu muuseum 13. märts – 1. mai
  • Endla teater 13. märts – 1. mai
  • Pernova loodusmaja 16.–30. märts
  • Töötukassa teenindusbüroo 16.–30. märts
  • Apollo kino 13. märts – 1. mai
  • Pärnu kontserdimaja 13. märts – 1. mai (kassa 16. märts – 1. aprill)
  • Maksu- ja tolliameti teenindusbüroo 16.–30. märts
  • Pärnu loomade varjupaik alates 13. märtsist
  • Pärnu keskraamatukogu ja selle haru­raamatukogud 16.–30. märts
  • Lääneranna valla raamatukogud 14. märts – 1. mai
  • Tori valla raamatukogud 16.–30. märts
  • Pärnu sotsiaalkeskuse üksused (eakate päevakeskus, Paikuse päevakeskus) 16.–30. märts
  • Nooruse maja, Raeküla Vanakooli keskus ja teised avatud kultuurikeskused 13.–31. märts
  • Pärnumaa arenduskeskuse kontor ja ­turismiinfokeskus 16.–30. märts
Andmed: Pärnu Postimees

Kui lasteaias tekib nakkusoht, pannakse see kinni. Just praeguses koguses on seni kehtestatud meetmed Kiige hinnangul mõistlikud, kuid ta ei välistanud, et kunagi tuleb hakata lasteaedugi sulgema.

Kiik selgitas, miks kergemate sümptomitega inimesele võidakse häirekeskusest öelda, et tema juurde tullakse homme või ülehomme, sest piiratud on ka inimressurss.

“Kui on sümptomid, olgu tegemist koroonaviiruse või muu nakkusega, on nii või teisiti mõistlik olla kodus,” tõdes Kiik, tuues esile, et kõnealuse haiguse puhul ravitakse sümptomeid. Pealegi võib liiga vara tehtud test anda patsiendile vale kindluse: test osutub negatiivseks, ehkki inimene on tegelikult nakatunud.

Ratas rõhutas iga indiviidi vastutust. Tarvidusel võetakse kasutusele aga konkreetsed meetmed. “Kui on karantiin ja kaks nädalat, siis nii on,” lausus peaminister. Kui karantiini määratul pole lähedasi, kes tooks näiteks süüa, peab appi tulema omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles