Pärnu ettevõtjad pommitavad linnavalitsust küsimusega: millal ja kuidas asutakse korvama tööta jäänud inimeste sissetulekut

Pärnu Postimees
Copy
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Toomas Huik

Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse sõnade kohaselt tunnevad siinsed tööandjad erakordselt suur huvi, kas ja kuidas asutakse hüvitama eriolukorra ajal tööta jäänud inimeste sissetulekut. Selle küsimusega pöördutakse linnavalitsuse poole järjepidevalt.

“Eesti Vabariigi valitsus pole veel otsustanud, kuidas kompenseeritakse koroonapuhangu tõttu tööta jäänud inimeste sissetulek ja mitmendast päevast hüvitatakse haiguslehele jäämist, otsus nende kohta võidakse langetada homme,” selgitas Pärnu linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar.

Eilsel valitsuse pressikonverentsil tutvustati üksnes abimeetme põhimõtteid. Sotsiaalminister Tanel Kiik rääkis, et inimestele, kes pole haigestunud ega haigestunute lähikontaktsed, vaid ilma jäänud töötamisvõimalusest valitsuse otsuste või koroonapuhangu majandusliku mõju tõttu, on kavas hüvitada nende senine sissetulek vähemalt 70 protsenti.

Abimeetme detaile arutati eile õhtul töötukassa nõukogus. Kui üksikasjad kokku lepitud, võtab valitsus vastu sellekohase otsuse.

Välja töötatakse ka ajutist lahendust haiguslehel olijatele, kes on kas ise nakatunud või nakkuskahtlusega inimeste lähikontaktsed. Seaduse järgi korvab haigekassa haiguslehe alates üheksandast tööpäevast ja tööandja enne seda kolmandast tööpäevast. Osa tööandjaid on teinud hüvitamise töötajatele veel soodsamaks.

Arutlusel on ajutine lahendus, kus riik korvab haiguslehe kas kohe lehele jäämisest või tööandja asemel neljandast päevast.

Kui töötu- ja haigekassa detailides kokku on leppinud, võtab valitsus abimeetme vastu. Valitsuse kommunikatsioonibüroo meedianõuniku Liis Velskeri teatel võib see juhtuda homme, kuid otsuse langetamise eeltingimus on, et töötu- ja haigekassa on selleks ajaks kokkuleppele jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles