Pildid ⟩ Uus nädal tõi mobiilsesse testimispunkti tööd juurde

Copy

Kui nädalavahetusel töötas Pärnu spordihalli juurde püstitatud mobiilne koroonaviiruse testimispunkt aeglases tempos, siis täna hommikul, kui perearstid töönadalat alustasid ja hakkasid saatekirju välja kirjutama, tekkis sissesõidu meetodil tegutsevasse proovivõtukoha aia taha kohati väike järjekordki.

“Hommikupoolikul oli ligemale 30 aega broneeritud,” ütles Qvalitase juhatuse esimees Tõnu Velt. “Testijaid oli rohkem kui nädalavahetusel, aga kõik sujus tõrgeteta ja hoolimata veidi ebameeldivast protseduurist olid testimas käijad leplikud ja rahulikud.”

Seda, kas keegi võttis testima tulemiseks takso, ei osanud Velt öelda. “Me ei jälgi, milise autoga testima tullakse. Autoga, mida kasutatakse taksona, võib sõita mõni pereliigegi,” lausus ta.

Pärastlõunal jäi mobiilsest testimispunktist läbisõitjate hulk hõredamaks.

Mobiilse testimispunkti maksimumvõimsuseni jagub veel kõvasti ruumi: täistuuridel töötamisel jõuaks proovivõtmise punkt koguda päeva jooksul 140–150 proovi.

Sissesõidu meetodil testimisel ei kehti vanusepiirangut, vaid seda tehakse sümptomite alusel ja perearsti otsusega. Kohale tuleb minna autoga ja proovivõtmise ajal ei tohi sõidukist väljuda.

Samuti käivad proove võtmas koju sõitvad brigaadid. Testimisele suunatud inimesega võetakse ühendust tööpäeva jooksul ja vastus teavitatakse samuti telefoni teel ööpäeva jooksul pärast ninaneeluproovi andmist.

Seitsmes linnas avatud mobiilses testimisjaamas on neljapäeva lõunast käinud perearsti saatekirja alusel koroonaviiruse proovi andmas 669 inimest, kellest enamik on saanud tulemused teada.

Terviseameti andmete kohaselt ei lisandunud täna hommikuks uusi positiivse diagnoosiga patsiente Pärnumaal ja seni on siin tuvastatud 22 nakkusjuhtu.

Mobiilne testimine

Laboris analüüsitakse ninaneeluproovist koroonaviiruse SARS-CoV-2 olemasolu, mis põhjustab COVID-19 haigust. Tegemist on meetodiga, mida maailma tervishoiuorganisatsioon on tunnustanud ning terviseamet ja teised haiglad kasutavad.

Medicumi ja Synlabi välja töötatud proovivõtmise kontseptsiooni alusel võtavad tervishoiutöötajad ninaneeluproovi inimestelt, kes on saanud oma perearstilt saatekirja ja seejärel koroonaviiruse testimise kõnekeskuselt täpse aja, millal nad peavad autoga mobiilsesse testimisjaama saabuma.

Kuna osa inimesi ei saa testimisjaama sõita oma autoga, töötavad reedest ka kodus testimise brigaadid. Nii nagu mobiilsete autojaamade puhul tuleb testimisbrigaad koju vaid siis, kui viirust kahtlustava inimese testimist on hinnanud vajalikuks perearst, kes on väljastanud saatekirja. Kodus testimise puhul tuleb proovivõtjatel kaitsevarustust iga patsiendi järel vahetada. Autoga testimisjaama sõita on ohutum ja pole nii kulukas.

Proovivõtukohtades korraldab autoliiklust Kaitseliit. Proovide logistika kogu Eestis ja analüüsid teeb Synlab oma Tallinna kesklaboris.

Esimese kolme päevaga saadeti 164 perearstikeskusest Synlabi ja Medicumi loodud testimise kõnekeskusesse 679 saatekirja.

“Enamasti tuli igalt perearstilt üks-kaks saatekirja. Testimise kõnekeskus võttis juba samal päeval patsiendiga ühendust ja enamik on saanud testi tehtud või saanud selleks aja lähipäevil,” selgitas testimiskeskuse koordinaator, Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik, kel on kolmel päeval proove andma tulnutele kiidusõnu jagada.

“Nad on vastutustundlikud, tunnustavad proovivõtjaid nende töö eest ja on tähelepanelikult järginud kõiki juhiseid. Vaid üks inimene 669st on unustanud koju isikut tõendava dokumendi. Panen inimestele veel kord südamele, et mobiilsesse testimisjaama saab tulla üksnes autoga, jaama jala saabunuid me ei saa kahjuks teenindada. Kui teil ei ole autot või te ei saa autot selleks laenata, andke sellest kõnekeskusele teada aega broneerides ja me püüame teile koju saata liikuva brigaadi,” rääkis Allik.

Kuidas pääseb testima?

1. Kui haigestute, helistage oma perearstile. Tema hindab proovivõtmise vajalikkust ja annab tervisenõu.

2. Kui perearst otsustab, et testida on vaja, edastab ta elektroonse tellimuse laborisse. Sealt helistatakse teile, et leppida kokku prooviandmise aeg ja koht. Oodake kõnet.

3. Sõike autoga kokkulepitud kohta õigeks ajaks ja võtke kaasa dokument. Ninaneeluproovi saab anda vaid e-saatekirjaga inimene kokkulepitud ajal ja isikut tõendava dokumendi alusel. Niisama ei ole mõtet kohale sõita. Testima tulles ei ole otstarbekas võtta sama auto peale pereliikmeid.

4. Oodake vastust, teile helistatakse. Vastused saab kuni kahe tööpäeva jooksul ja need jõuavad ka digilugu.ee keskkonda.

5. Kui teie proov osutub positiivseks, püsige kodus, järgige perearsti soovitusi. Tervise halvenedes võtke ühendust peretohtriga või kutsuge kiirabi, helistades 112.

Synlabi labor on kõik kolme päeva jooksul võetud proove analüüsinud kuni kaheksa tunni jooksul laborisse saabumise hetkest, et inimesed saaksid oma testi vastuse teada ööpäeva jooksul.

Algavast nädalast on Synlabi labor võimeline päeva jooksul analüüsima kuni 1000 proovi, sest senise kahes vahetuses töö asemel käivitub ööpäevaringne töö kolmes vahetuses.

Synlab Eesti juhatuse esimees Rainar Aamisepp jutu järgi ei ole proove praegu veel nii palju sisse tulnud, et saavutada labori maksimumvõimekus, aga järgmisel nädalal käivitub süsteem täismahus.

“Meie prioriteet on olla riigi partner selles testimisprojektis ja me oleme lubanud järgmise nelja nädalaga võtta kuni 30 000 SARS-CoV-2 proovi. Oleme pidevalt kontaktis oma tarneahela oluliste partneritega ning üritame tagada kõikide materjalide ja isikukaitsevahendite tarne tööks vajalikus koguses. Samuti töötame välja sisemist protsessi, kuidas vajadusel töömahtu veelgi kasvatada,” selgitas Aamisepp.

Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Argo Lätt möönis, et inimeste suure huvi tõttu saatekirjade vastu on arstide koormus tõusnud. Ta pani inimestele südamele, et proove tuleks teha otstarbekalt.

“Test ja selle tulemus ei muuda haiguse kulgu. On tähtis teadvustada, et viiruse levikut aitab kõige paremini tõkestada kodus püsimine ja kätepesu. Lihtsa viirusinfektsiooni sümptomeid võib ravida kodus. Usaldage oma perearsti,” ütles Lätt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles