Pärnu haigla valmistub eesseisvaks põhjalikult

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu haigla juhi Urmas Sule ütlust mööda oleme uue koroonaviiruse leviku faasis Itaaliast, kus kuri tõbi Euroopa riikidest kõige rängemat laastamistööd on teinud, nädala või paari võrra maas.
Pärnu haigla juhi Urmas Sule ütlust mööda oleme uue koroonaviiruse leviku faasis Itaaliast, kus kuri tõbi Euroopa riikidest kõige rängemat laastamistööd on teinud, nädala või paari võrra maas. Foto: Margit Suhhostavets

Pärnu haiglas oli eile ravil kuus COVID-19sse haigestunut, neist üks üliraske seisundi tõttu intensiivravi palatis ­juhitaval hingamisel. Ülejäänud uue koroonaviirusega patsiendid on rahuldavas seisundis.

Intensiivravi osakonnas on uue koroonaviiruse põdejaile valmis seatud eraldi üksus, kus on viis kohta, ja vajadusel suurendab haigla juhitavat hingamist võimaldavate voodite hulka.

Kergemate haigusnähtudega patsientide ravimiseks võtab haigla kasutusele ühe majatiiva, kus on 30 statsionaarset voodikohta.

Pärnu haigla juhi Urmas Sule sõnutsi kaasneb sellega personali ümberõpe.

Sule jutu järgi pole Pärnu meedikutel uue koroonaviirusega patsien­tide ravimisest rohkem teadmisi kui uuringutes avaldatud.

“Teame, et viirus on hästi nakkuv ja eriti raskesti võivad põdeda vanemaealised. Just need, kel mõni kaasnev haigus. Viirused armastavad muteeruda. Pole teada, kas noorematel, kes praeguste teadmiste põhjal põevad koroonaviirust kergekujulisemalt, jääbki see nii,” seletas haiglajuht.

Viirused armastavad ­muteeruda. Pole teada, kas noorematel, kes praeguste teadmiste põhjal põevad ­koroonaviirust kergekujulisemalt, jääbki see nii.

Urmas Sule

Kõik plaanilised raviprotseduurid on haiglas nakkusohu tõttu edasi lükatud. Uue koroonaviiruse ohjamiseks mõõdetakse kõigi haiglasse saabuvate patsientide kehatemperatuuri ja haigusnähtudega inimesed saadetakse erakorralise meditsiini osakonda (EMO).

EMO ukse taha on püstitatud triaažikabinet, kus hingamisteede haigusnähtudega patsiendid suunatakse äsja loodud respiratoorsete nakkushaiguste erakorralise meditsiini osakonda (REMO) ja nendega tegeldakse ülejäänud abivajajatest eraldi.

Ette on valmistatud omaette operatsioonituba ja sünnitustuba COVID-19 haigete raviks.

Seni pole neid veel vaja läinud.

Sule sõnutsi tuleneb põhjalik ettevalmistus terviseameti paika pandud strateegiast ja peale Pärnu on tõstnud oma valmisolekut COVID-19sse nakatunuid vastu võtta kogu Eesti haiglad. “Asja tõsidust näitab seegi, et terviseamet määras kriisistaapi juhtima Põhja-Eesti regionaalhaigla kiirabiosa­konna juhataja doktor Arkadi Popovi,” tõdes ta.

Eestis on haigestunute seas vanemaealisi veidi üle kümne protsendi, mis on väga hea näitaja ja osutab, et midagi on tehtud hästi.

Urmas Sule

Haiglajuhi väitel tasub valitsuse ja terviseameti juhiseid viirusesse nakatumise vältimise kohta tõsiselt võtta ja neid järgida.

Sule ütlust mööda oleme uue koroonaviiruse leviku faasis Itaaliast, kus kuri tõbi Euroopa riikidest kõige rängemat laastamistööd on teinud, nädala või paari võrra maas.

“Loodame, et Eestis on jõutud viiruse levimise tõkestamiseks võtta kasutusele küllaldaselt meetmeid, et sellesse faasi, kus Itaalia praegu on, me ei jõua,” ütles Sule. “Eestis on haigestunute seas vanemaealisi veidi üle kümne protsendi, mis on väga hea näitaja ja osutab, et ­midagi on tehtud hästi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles