Pärnumaal tuvastati kaks uut koroonaviirusega nakatunut

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Koroonaviiruse mobiilne testimine.
Koroonaviiruse mobiilne testimine. Foto: Kristjan Teedema

Täna hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 404 inimesel. Eestis kokku on koroonadiagnoosi saanud 404 inimest, neist 24 Pärnumaal.

Terviseameti teatel tuvastati Pärnumaal möödunud ööpäeva jooksul kaks nakatunut. Võrreldes eilsega lisandus Eestis 35 viiruspositiivset. Tartumaal 11, Harju- ja Võrumaal kaheksa, Saare- ja Ida-Virumaal kaks ning Lääne-Virumaal ja Põlvamaal üks nakatunu. Vanusjaotuselt on üle 60aastaste koroonapositiivsete protsent 19.

Eestis on teste tehtud 4809, eile tehti 768.

Eileõhtuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 28 patsienti, neist seitse on intensiivravis ja viis kriitilises seisundis. Haiglast on välja kirjutatud kaheksa inimest.

Terviseamet, sotsiaalministeerium ja riik tervikuna töötavad selle nimel, et tarnida Eestisse rohkem isikukaitsevahendeid. Eesti osaleb Euroopa Komisjoni ühishankes, kus soetatakse hingamiskaitsevahendeid, kindaid, kaitserõivaid ja -prille. Euroopa Komisjoni ajakava kohaselt võib hange nihkuda maisse.

Peale selle on terviseamet sõlminud kaks lepingut, millest ühega telliti märtsi alguses 50 000 FFP3-respiraatorit, peale selle 85 000 FFP3-respiraatorit. Pooleaastane raamleping võimaldab hankida kuni 260 000 maski.

Terviseameti teatel peaks märtsi lõpuks meieni jõudma 200 000 kolmekihilist kirurgilist maski, kuid tarneaeg võib pikeneda. Samuti käivad tarnijatega läbirääkimised FFP2-respiraatorite asjus, et need jõuaksid lähinädalatel Eestisse. Terviseamet saab isikukaitsevahendeid peamiselt Eesti tarnijate kaudu ja Hiina tootjatelt. “Paraku peame aga arvestama sellega, et praeguses olukorras on logistikaettevõtetel tõrkeid ja tellimuste tarneaeg võib viibida,” lausus terviseamet pressiteate vahendusel.

Sümptomite (köha, palavik) avaldudes tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinil 1220, kust antakse käitumisjuhised. Koroonaviirusega seotud küsimustele vastatakse ööpäevaringse tasuta häirekeskuse infotelefonil 1247. Haiglates ja hooldekodudes on eilsest võimalik telefoni teel vestelda hingehoidjaga.

Hingamisraskuse või õhupuuduse korral tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Testi vajalikkust hindab arst ja seda tehakse tervislikel näidustustel. Kui inimene haigestub, peaks ta igal juhul püsima kodus ja võimaluse korral teavitama haigestumisest inimesi, kellega ta on olnud viimastel päevadel lähikontaktis. Kergete sümptomitega, nagu näiteks köha, väike palavik, tuleb püsida kodus ja leevendada sümptomeid soovitatavalt käsimüügiravimitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles