Romek Kosenkranius: Kuidas alistada vaenlane?

Romek Kosenkranius
Copy
Pärnu linna kriisikomisjoni esimees Romek Kosenkranius rõhutab, et inimesed peaksid järgima reegleid ja püsima kodus.
Pärnu linna kriisikomisjoni esimees Romek Kosenkranius rõhutab, et inimesed peaksid järgima reegleid ja püsima kodus. Foto: Mailiis Ollino

Elame teist nädalat eriolukorras, meie igapäevane elukorraldus on tugevasti häiritud või keeratud lausa pea peale. Suletud on koolid ja kultuuriasutused, paljud ettevõtted ja kauplused. Või töötavad nad eriolukorra tõttu piiratud tingimustes. Sisuliselt oleme sõjaolukorras ja sõja on kuulutanud meile nagu paljudele riikidele kogu maailmas ohtlik ja nähtamatu vaenlane – SARS-CoV-2 ehk koroonaviirus.

Võrreldes tavaliste gripiviirustega on uus viirus äärmiselt nakkav. Paljude nakkusohtlikke viiruste vastu on teadlased leiutanud vaktsiini ja kuigi nad töötavad praegugi palavikuliselt, et saaks hakata tootma uue koroonaviiruse vastast tõhusat vaktsiini, pole inimestel veel seda kaitset, mis tekitaks organismi immuunsuse viiruse vastu.

Salakaval viirus ründab meid kõikjal ja päikeseline ilm või normaalne enesetunne loob meile vaid võltsturvatunde. Seetõttu on äärmiselt oluline jälgida eriolukorras kõiki kehtes­tatud reegleid, tundugu need esmapilgul nii tobedad kui tahes, sest ainult nii saame kaitsta ennast ja teisi meie ühise salakavala vaenlase – COVID-19 haiguse eest.

Enamiku riikide praktika on näidanud, et ainuke tõhus relv uue koroonaviiruse vastu on inimeste isoleerimine üksteisest. Olgu see sunniviisiline või vabatahtlik eraldatus, aga ainult range isolatsioon on aidanud võita viiruse Hiinas ja seda relva rakendavad ulatuslikult paljud Euroopa riigid: Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa, Belgia. Isolatsioon tähendab füüsiliste inimkontaktide viimist miinimumi või nulli.

Mul on siiralt hea meel, et järjest rohkem pärnakaid on mõistnud eraldatuse vajalikkust ja hoidub kokkupuudetest kaasinimestega. Suur tänu teile, et hoiate ennast ja neid, kes peavad tagama riigi toimimise! Eelkõige on need meditsiinitöötajad, politseinikud ja päästjad, sotsiaaltöötajad, samuti õpetajad, toidupoodide ja apteekide müüjad, bussijuhid, kaubavedajad, toiduvalmistajad ja muud töötajad-ametnikud, kes ei saa katkestada tööd eriolukorraski.

Me saame üheskoos vähendada eesliinil töötajate vaeva ja kaitsta neid tööpostil.

Me saame üheskoos vähendada eesliinil töötajate vaeva ja kaitsta neid tööpostil. Nad väärivad seda, et me ei seaks neid veel suuremasse nakatumisohtu! Püsides kodus, kaitseme ennast ja kaasinimesi viiruse eest ja aitame võita seda lahingut.

Järgime lihtsat reeglit ja läheme kodunt välja nii harva kui võimalik. Seda vaid kolmel kindlal põhjusel: et minna tööle või koju, toidupoodi või apteeki või arsti korraldusel raviasutusse. Nendelgi põhjustel kodunt väljumisel ärgem unus­tagem enda ega kaaskodanike turvalisust: hoidkem vähemalt kahemeetrist distantsi, kasu­tagem võimalusel isikukaitse­vahendeid (kindad ja maske) ja hoidugem tänaval suhtlemisest. Läinud tungival põhjusel kodunt välja, eeldage, et iga inimene tänaval kujutab endast teile riski nakatuda viirusesse. Õuesolek on õigustatud oma kodu rõdul või võõrastele piiratud hoovis, samuti pargis või metsas, kus inimesed liiguvad omavahel pikemat distantsi hoides ega lähe tuttavaga suhtlema, kui too metsarajal vastu sörgib.

Head lapsevanemad, palun teil veel kord selgitada lastele, et praegu ei ole koolivaheaeg ja sõpradega õue mängima või aega viitma ei minda. See on raske, kuid mitte võimatu. Iga füüsiline kontakt lapse sõbraga tähendab ohtu teie lapse ja kogu te pere tervisele. Sõpradega suhelda tohib vaid arvutiekraani vahendusel.

Selles sõjas viirusega tuleb vältida paanikat ja jälgida eriolukorra juhi ja kriisikomisjonide juhiseid. Informatsiooni, mis levib üksnes ametlike kanalite kaudu, sest vaenlase tõhus abivahend on paanika külvamine ja vale­info. Sellistes “nähtamatutes” ja tänapäeva nähtavates sõdadeski on paanika kaotuse isa ja desinformatsioon kaotuse ema.

Me kõik saame anda oma panuse, et viirus alistada. Igaüks, kes püsib kodus ja väljub sealt vaid äärmisel vajadusel, annab juba oma panuse võidu heaks. Rääkimata neist, kes tervisega riskides tagavad elutähtsaid teenuseid või töötavad eesliinil. Aitäh teile, et aitate viirust alistada ja meie riiki selle ohtliku vaenlase eest kaitsta!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles