Pärnumaal lisandus ööpäevaga neli uut koroonaviirusega nakatunut

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Koroonaviiruse mobiilne testimine.
Koroonaviiruse mobiilne testimine. Foto: Kristjan Teedema

Möödunud ööpäeval laekus Eestis kokku üle 1200 koroonatesti tulemuse, millest kuus protsenti ehk 70 analüüsi osutusid positiivseks. Rahvastikuregistri andmete kohaselt tuli ööpäeva jooksul koroonaviirusega nakatunuid Pärnumaal juurde neli, nüüdseks on neid maakonnas tuvastatud kokku 35.

Enim avastati haigestunuid Saaremaal (34), Harjumaal (18), Lääne-Virumaal (4) ja Hiiumaal (3). Ida-Virumaal lisandus kaks positiivset juhtu ning Jõgeva-, Järva-, Viljandi-, Võru- ja Valgamaal üks.

Koroonagraafik 29.03.20
Koroonagraafik 29.03.20 Foto: Pärnu Postimees

Eestis on tehtud üle 9300 koroonatesti, millest 640 on osutunud positiivseks. Enim nakatunuid on analüüside tulemuste kohaselt 60aastaste ja vanemate seas (29 protsenti) ning 40–49aastaste hulgas (22 protsenti). 50–59aastaste vanusegrupis on testide põhjal nakatunuid 20 protsenti ja 30–39aastaste hulgas 17 protsenti.

Eileõhtuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 48 patsienti, kümme intensiivravil inimest on kriitilises seisus. Haigusest on tervenenud 20 inimest ja surnud üks.

Maailmas on Hiinast levima hakanud koroonasse haigestunud üle 600 000 inimese, neist kõige rohkem Ameerika Ühendriikides (ligikaudu 105 000), Hiinas (üle 86 000) ja Itaalias (üle 81 000).

Koroonaviiruse riskirühma kuuluvad krooniliste haigustega ja vanemaealised inimesed.

Terviseameti soovitused riskirühmade kaitseks

  • Rangelt on keelatud külastused hooldekodudesse, sest see seab ohtu hoolealuste tervise.
  • Inimkontakte vähendada on väga oluline, sest teisiti ei õnnestu haiguse levikut piirata.
  • Samuti tuleb lähinädalatel vältida hooldekodu elanike liikumist hooldekodude vahel ja hoiduda uusi elanikke vastu võtmast. Hooldusvajadusega eakate puhul tuleb pöörduda elukohajärgse kohaliku omavalitsuse poole koduteenuste saamiseks.
  • Terviseamet, sotsiaalministeerium ja sotsiaalkindlustusamet on välja töötanud juhise, kuidas käituda nakkuskahtlusega kliendi või töötajaga hoolekandeasutuses. Juhis on saadetud kõikidele hoolekandeasutustele. Sotsiaalkindlusamet on hooldekodudega pidevas kontaktis ja valmis juhtumipõhiselt olukorrale reageerima.
  • Viimastel nädalatel on sotsiaalkindlustusamet koostöös terviseametiga hooldekodusid aktiivselt teavitanud ja neile selgitanud, et hügieeninõuete järgimine on nakatumise ennetamisel määrava tähtsusega. Iga teenuseosutaja vastutus on tagada, et kõik soovitused ja meetmed oleksid maksimaalselt rakendatud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles