Juhtkiri: Eestis elamise eelised

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

President Toomas Hendrik Ilves kutsub üles otsima ja leidma põhjusi, täpsemalt eeliseid, miks on Eestis hea elada. Kuigi igapäevaselt kisub mõte väikeste sissetulekute, hinnatõusude ja näkku karjuva ebaõigluse peale – kuidas teisiti saakski nimetada riigikogu liikmete järjekordset palgatõusu? –, on üleskutse meie kodumaa häid külgi leida ometi tore algatus.

Suhtekorraldaja Ivo Rull on toonud esile, et konkreetsel juhul ei ütle president, mis Eestis on hästi, vaid kutsub rahvast ise arvamust avaldama. Võimalust sõna sekka öelda ei peagi ju kasutama ainult siis, kui midagi halvasti on, healegi tuleb tähelepanu pöörata. Ühised ettevõtmised, näiteks talgupäevad, kukuvad Eestis enamasti kenasti välja.

President on väga hästi reageerinud positiivsuskriisile ja kui kõnealune kampaania ei suudagi 100 kõigile sobivat eelist leida, võib nende otsimine kas või mõtteharjutuse ja -vahetusena sombuse päeva rõõmsamaks muuta küll.

Hea ütlemise ja positiivse mõtlemise puhul on kõige olulisem tahe seda teha. Eesti elu helgetes toonides nägemine pole kahjuks alati kerge, eriti kui elu nii-öelda kõrgemalt vaatavad isikud päriselust võõranduma kipuvad. Sestap tikuvad president Ilvese väärt üleskutsele aeg-ajalt varju heitma proua Evelin Ilvese väljaütlemised. Sellekuises Kodukirjas avaldatud kommentaaris leiab esileedi, et “kui me jätaksime eakatest kõneldes pensionide suuruse viivuks kõrvale ja mõtleksime, kuidas kõik ühiskonna liikmed omale väärika rakenduse leiaksid, oleksime elu oma külas, oma linnas, oma maal juba hoopis paremaks teinud”.

Muidugi oleks Eestis eriti hea elada, kui pensionid oleksid praegu nii kõrged, et neist ei peaks rääkima, ning kõbusad, kerge ja sportliku elu õhtusse jõudnud pensionärid veedaksid aega vabatahtliku tegevusega. Kahjuks see nii ei ole ja Eesti elu eeliseid peame leidma reaalsest maailmast. Ometi ei maksa arvata, et need puuduvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles