Plaanilise ravi algus võtab veel hoogu

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Terviseameti peadirektor Merike Jürilo teatas eile plaanilise töö taasta­misest raviasutustes.
Terviseameti peadirektor Merike Jürilo teatas eile plaanilise töö taasta­misest raviasutustes. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi terviseamet on teatanud plaanilise ravi järkjärgulisest avamisest, pole vähemalt Pärnumaa raviasutused sellega veel algust teinud.

Ei Pärnu haigla pressiesindaja Margit Suhhostavets ega Unimedi Pärnu kliiniku juhataja Helena Aruste väitel ole praegu selge, kuidas plaanilist ravi korraldama hakatakse. “Oleme isegi teadmatuses ja ootame terviseameti täpseid juhiseid, mis peaksid täna saabuma,” selgitas Aruste.

“Avame plaanilise ravi rangete piirangutega,” teatas terviseameti peadirektor Merike Jürilo tänases infotunnis. “Tuleb kasutada kaitsevahendeid, pindu tuleb desinfitseerida. Patsiendil peab olema veendumus, et ta ei ole haige või nakkuskandja. Plaaniline ravi peab olema ohutu nii arstile kui patsiendile.”

Jürilo kinnitusel kehtib meditsiiniasutustele nõue, et kontaktravile tulnule peab arst andma kirurgilise maski, vältimaks nakatumist 100 protsenti. “Kui me teenuseid avame, siis kaitsemaskide vajadus kasvab. Seda nii tervishoiuasutustes kui koolides,” tõdes terviseameti juht. “Just seetõttu saame rääkida samm-sammult teenuste avamisest.”

Nii üldhaiglavõrgu kui erahaiglatele on terviseamet kehtestanud samad piirangud.

Ameti teatel peavad saabuvad patsiendid arvestama sellega, et tervishoiuteenuse osutaja mõõdab neil kehatemperatuuri, palub täita COVID-19 tervisedeklaratsiooni ja desinfitseerida käed. Patsient peab tervishoiuasutuses kandma kirurgilist maski, mis talle kohapeal antakse.

Riigihalduse minister Jaak Aab kinnitas, et tervishoiuteenuste astmelise avamise tarvis on kaitsemaskide varu olemas. 

Eesti perearstide selts on koostanud perearstikeskusesse pöörduvale patsiendile oma juhised, soovitades arsti poole pöörduda pigem varem kui hiljem. “Ei ole olemas tühiseid tervisemursid,” julgustab perearstide selts.

Oma perearstiga tuleks ühendust võtta telefoni või e-kanalite kaudu, kuna paljud mured saab lahendada kaugkonsultatsiooni teel. Samal ajal vajadusel kutsutakse perearsti või -õe vastuvõtule, kuid aja peab enne kokku leppima, et vältida liigseid kontakte ooteruumis. Vastuvõtule tuleb tulla üksi või laste puhul terve saatjaga. Kui jõuate varem, oodake õues või autos, ja kui jääte hiljaks, andke sellest kindlasti telefonitsi teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles