Toomas Kasenurm püstitas Eesti rekordi purjelaua kiirussõidus

Märt Pilme
, reporter
Copy
Toomas Kasenurm.
Toomas Kasenurm. Foto: Erakogu

Tänapäeva maailma muutuvates kliimaoludes oli möödunud tormine talv erakordne. Kui suusatalv jäi üürikeseks, siis surfarid rõõmustasid: kuna merejääd ei tekkinud, ilm oli küllalt soe ja, mis peamine, tuuline, sai Pärnus esimest korda surfata talv läbi.

Eriolukorras on surf spordiala, mida saab harrastada kontaktivabalt, pidades kinni 2+2 reeglist. Nii oli eelmise nädala tuuline ilm surfaritele taas meeltmööda.

Häid tulemusi saavutasid purjelaudurid kiirussõidus. Tugeva loodetuulega tekib Pärnu muuli taha eriti sile vesi, mis loob kiirussõiduks ideaalilähedased tingimused. Nii õnnestuski pärnakas Toomas Kasenurmel uuendada enda nimel olevat Eesti rekordit tunnisõidus ehk ühe tunni keskmise kiiruse arvestuses. Tippmark on nüüd 46,55 kilomeetrit tunnis.

Selle tulemuse sõitis Kasenurm väga lühikesel, umbes kilomeetrisel lõigul Pärnu muuli taga, mis tähendab, et kõik jibe’id ehk allatuult pöörded pidid olema gliss’is (täiskiirusel, kui laud tõuseb veest välja ja sõidab uime peal) ja nii umbes 100 korda järjest.

Kokku läbis lainelaudur kolme tunniga 138 kilomeetrit ehk sessiooni keskmine kiirus küündis üle 40 kilomeetri tunnis.

Senise tippmargi sõitis Kasenurm välja 2018. aastal Prantsusmaal Gruissanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles