Lätis käraka järel käinud ja ebaseaduslikult piiri ületanud triot võib oodata kuni aastane vangistus

Pärnu Postimees
Copy
Iklas peeti kinni salaja riiki naasnud kolmik.
Iklas peeti kinni salaja riiki naasnud kolmik. Foto: Eero Vabamägi

Politseinikud pidasid eile Ikla külas kinni kolm inimest, kes vältisid Läti ja Eesti vahel kehtestatud ajutist piirikontrolli ning keda politseinikud olid varem hoiatanud.

Eile pärastlõunal märkasid politseinikud Ikla piiripunkti lähedal 28aastast naist ning 31- ja 45aastast meest, kes liikusid Lätist Eesti poole. Kahe riigi piiri suundusid nad ületama kohas, mis pole selleks ette nähtud.

“Politseinikud suundusid ühes koostööpartneritega neile vastu ja pidasid nad kinni,” rääkis Lääne prefektuuri operatiivstaabi juht Üllar Kütt. “Politseinikud olid neid mõni päev varem hoiatanud, kui nad kavatsesid Eestist Lätti minna kohas, mis ei ole selleks ette nähtud.”

Küti sõnul mõistab ta eriolukorra tavatust, sest inimesed on harjunud takistusteta liiklema Eesti ja Läti vahel, kuid praegu taaskehtestatud piirikontroll ja piiri ületamine selleks mitte ettenähtud kohas on keelatud. Staabijuht selgitas, et mitmekesi vales kohas piiri ületamine on kriminaalkorras karistatav ja seltskonna suhtes alustati menetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb Eesti Vabariigi ebaseaduslikku piiriületust grupina.

“Esialgse info kohaselt käisid naine ja mehed Lätis alkoholi soetamas ja soovisid Eestisse naastes vältida kodus viibimise kohustust. Seetõttu vältisid nad ka ajutist piiripunkti,” lausus Kütt.

Teistes piiriületuskohtades on teesulg ja need on kaetud mehitatud valvega. Riiki tohib Läti piiril siseneda üksnes selleks ettenähtud ajutiste piiripunktide kaudu. Kuigi riigist väljuval suunal piirikontrolli ei tehta, tohib ka riigist väljuda ainult Ikla, Valga, Lilli ja Murati punkti kaudu.

Karistusseadustik näeb ebaseadusliku piiriületuse eest ette rahalist karistust või kuni aastast vangistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles